Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk chemického koncernu BASF klesol vlani takmer o štvrtinu

Sídlo nemeckej chemickej firmy BASF AG v Ludwigshafene. Foto: TASR/AP

Zisk pred úrokmi a daňami zaznamenal pokles o vyše 18 % na 6,25 miliardy eur.

Berlín 26. februára (TASR) - Nemecká chemická spoločnosť BASF oznámila za minulý rok pokles zisku takmer o štvrtinu, keď tržby klesli o viac než 5 %. Ich výsledok ovplyvnili nízke ceny ropy, ako aj spomaľujúce sa tempo rastu svetovej ekonomiky. Pre tento rok počíta firma s ďalším výrazným poklesom tržieb a klesnúť by mal aj kľúčový ukazovateľ, ktorým je upravený zisk pred úrokmi a daňami (EBIT), aj keď ten len mierne. Informoval o tom portál RTTNews.

Čistý zisk najväčšej chemickej spoločnosti na svete klesol v minulom roku oproti roku 2014 o 22,7 % na 3,99 miliardy eur. Zisk na akciu dosiahol 4,33 eura oproti 5,60 eura/akcia v roku 2014. Upravený zisk na akciu, teda bez započítania mimoriadnych položiek, klesol z 5,44 eura na 5 eur.

Zisk pred úrokmi a daňami zaznamenal pokles o vyše 18 % na 6,25 miliardy eur. Upravený EBIT sa znížil o 8,4 % na 6,74 miliardy eur.

Čo sa týka tržieb, tie klesli o 5,2 % na 70,45 miliardy eur. Najväčší pokles tržieb zaznamenala petrochemická divízia, o 27 %. Tržby v chemickej divízii klesli o 14 %.

V tomto roku BASF očakáva pokračovanie poklesu v oblasti tržieb. Dôvodom sú dlhodobo nízke ceny ropy. Spoločnosť počíta s miernym poklesom aj v oblasti upraveného zisku pred úrokmi a daňami.