Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Zisk Credit Suisse v prvom kvartáli klesol až o 96 %

Foto: TASR/AP

Credit Suisse v USA čelí vyšetrovaniu, lebo spravuje účty amerických klientov podozrivých z daňových únikov.

Bern 25. apríla (TASR) - Čistý zisk švajčiarskej banky Credit Suisse v 1. štvrťroku 2012 klesol až o 96 %, napriek tomu analytikov pozitívne prekvapil. Očakávali totiž, že banka vykáže stratu, pretože si musela vyčleniť viac peňazí na svoj dlh a tiež na odmeny za minulý rok.

Čistý zisk banky za tri mesiace do konca marca sa prepadol na 44 miliónov švajčiarskych frankov (36,60 milióna eur) z 1,14 miliardy CHF v rovnakom období roka 2011. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, ale predpovedali banke stratu 298 miliónov CHF.

Prevádzkový zisk investičnej divízie Credit Suisse v prvých troch mesiacoch roka klesol o 33 % na 993 miliónov CHF, zatiaľ čo zisk divízie privátneho bankovníctva sa znížil o 27 % na 625 miliónov CHF. Naproti tomu divízia takzvaného asset managementu zaznamenala medziročný nárast prevádzkového zisku o 43 % na 250 miliónov CHF, a to vďaka jednorazovému príjmu vo výške 178 miliónov CHF z predaja podielu Credit Suisse v spoločnosti Aberdeen Asset Management.

Credit Suisse, ktorá v USA čelí vyšetrovaniu, lebo spravuje účty amerických klientov podozrivých z daňových únikov, vyčlenila v 1. kvartáli tohto roka 1,55 miliardy CHF na výdavky spojené s nárastom hodnoty jej dlhu.