Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk farmaceutickej firmy Pfizer vzrástol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tržby síce v dôsledku nepriaznivých kurzových vplyvov klesli, no napriek tomu spoločnosť prekonala odhady analytikov.


New York 28. apríla (TASR) - Americký farmaceutický koncern Pfizer oznámil dnes rast zisku za 1. kvartál, k čomu prispel najmä dopyt po nových produktoch spoločnosti. Tržby síce v dôsledku nepriaznivých kurzových vplyvov klesli, no napriek tomu spoločnosť prekonala odhady analytikov. Informoval o tom portál RTTNews.

Svetový producent liekov uviedol, že čistý zisk za 1. štvrťrok dosiahol 2,38 miliardy USD (2,18 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 0,38 USD. V rovnakom období minulého roka zaznamenala firma zisk 2,33 miliardy USD (0,36 USD/akcia). Upravený zisk na akciu, ktorý analytici sledujú najviac, predstavoval 0,51 USD oproti 0,57 USD/akcia v 1. štvrťroku minulého roka. Spoločnosť napriek tomu prekonala odhady trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 0,49 USD.

Kvartálne tržby klesli medziročne o 4 % na 10,86 miliardy USD, pod čo sa do veľkej miery podpísali nepriaznivé kurzové vplyvy. Firma však aj v tomto ukazovateli prekonala očakávania ekonómov, ktorí predpokladali tržby na úrovni 10,72 miliardy USD.