Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Zisk Foxconnu v 1. štvrťroku strmo vzrástol, o 72 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prispel k tomu silný dopyt po počítačových serveroch aj nízky porovnávací základ v minulom roku.

Tchaj-pej 14. mája (TASR) - Taiwanský technologický gigant Foxconn, ktorý je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete, v utorok oznámil nárast zisku v 1. štvrťroku 2024 o 72 %. Prispel k tomu silný dopyt po počítačových serveroch aj nízky porovnávací základ v minulom roku. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Čistý zisk Foxconnu sa za tri mesiace do konca marca 2024 zvýšil na 22,01 miliardy taiwanských dolárov (630,60 milióna eur) z 12,8 miliardy TWD v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Uplynulý 1. kvartál bol už tretí po sebe, keď spoločnosť vykázala nárast zisku. Ale menší, ako jej predpovedali analytici, ktorí očakávali v období január - marec zisk 29,31 miliardy TWD.

V 1. štvrťroku 2024 sa spotrebná elektronika vrátane smartfónov podieľala 48 % na príjmoch spoločnosti, zatiaľ čo cloudové a sieťové produkty vrátane serverov prispeli 28 %.

Foxconn, kľúčový dodávateľ amerického koncernu Apple, je presvedčený, že tento rok bude silný dopyt po serveroch pre umelú inteligenciu (AI), očakáva však stagnáciu dopytu po spotrebnej elektronike.

Foxconn v utorok predpovedal zároveň výrazný nárast tržieb v aktuálnom 2. štvrťroku.

V separátnom vyhlásení Foxconn, ktorého zisky minulý rok zasiahli odpis vo výške 17,3 miliardy TWD v súvislosti s jeho 34-percetným podielom v spoločnosti Sharp, označil japonského výrobcu elektroniky za "významné aktívum". A potvrdil svoje záväzky voči Sharp, pričom dodal, že továreň Sakai japonskej firmy sa zmení na dátové centrum AI.

(1 EUR = 34,903 TWD)