Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Zisk Gazpromu sa v 2. štvrťroku prepadol o polovicu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) v súčasnosti vyšetruje Gazprom za zneužívanie monopolného postavenia. Koncern vo svojej správe o hospodárení uviedol, že analyzuje informácie súvisiace s vyšetrovaním.

Moskva 2. novembra (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom zaznamenal v 2. štvrťroku prepad zisku o polovicu. Gazprom totiž svojim európskym zákazníkom, ktorí platili nadmerné ceny, vrátil 4 miliardy USD (eur).

Čistý zisk koncernu v období od apríla do konca júna dosiahol 150,8 miliardy RUB (3,7 miliardy eur) oproti 303,7 miliardy RUB v rovnakom období vlani. Analytici, oslovení agentúrou Reuters, v priemere očakávali 139 miliárd RUB.

Kľúčoví európski zákazníci Gazpromu sa sťažovali na vysoké ceny a ruský koncern v septembri uviedol, že im vráti časť peňazí. Gazprom, ktorý je jedinou ruskou spoločnosťou vyvážajúcou plyn, uviedol, že retroaktívne platby v 1. polroku dosiahli vyše 133 miliárd RUB.

Európska únia (EÚ) v súčasnosti vyšetruje Gazprom za zneužívanie monopolného postavenia. Koncern vo svojej správe o hospodárení uviedol, že analyzuje informácie súvisiace s vyšetrovaním. Dodal však, že v hospodárskych výsledkoch nie sú obsiahnuté rezervy na prípadné náhrady.