Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Zisk HSBC v 3. kvartáli klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konkrétne, zisk najväčšej európskej banky z hľadiska aktív pred zdanením sa za tri mesiace do konca septembra 2019 znížil o 18 % na 4,8 miliardy USD.

Hongkong/Londýn 28. októbra (TASR) - Nadnárodná veľkobanka HSBC zaznamenala v 3. štvrťroku 2019 väčší ako očakávaný pokles zisku pred zdanením. A ani jej prognózy príjmov v tomto roku sa zrejme nesplnia, keďže čínsko-americký obchodný spor a neistota okolo brexitu ovplyvňuje sentiment podnikov v Ázii aj v Británii.

Konkrétne, zisk najväčšej európskej banky z hľadiska aktív pred zdanením sa za tri mesiace do konca septembra 2019 znížil o 18 % na 4,8 miliardy USD (4,32 miliardy eur) z 5,9 miliardy USD pred rokom, uviedla HSBC v pondelok vo svojom vyhlásení na burze cenných papierov v Hongkongu.

Tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí banke predpovedali zisk 5,3 miliardy USD.

Upravený zisk, bez jednorazových položiek, pred zdanením sa v 3. kvartáli znížil o 12 % na 5,3 miliardy USD a čistý zisk klesol o 24 % na 3 miliardy USD. Tržby banky sa znížili o 3,2 % na 13,4 miliardy USD. Všetky tieto údaje zaostali za odhadmi analytikov.

HSBC sa snaží zintenzívniť svoje úsilie o redukciu nákladov, keďže jej vyhliadky sa zhoršujú v dôsledku obchodného sporu medzi Čínou a Spojenými štátmi, uvoľnenia cyklu menovej politiky, nepokojov na svojom kľúčovom hongkonskom trhu a brexitu.

Banka už predtým varovala, že druhá polovica bude horšia po dobrých výsledkoch za 1. polrok, keď jej čistý zisk stúpol o 18,6 % na 8,5 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1107 USD)