Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk Nissanu za 9 mesiacov klesol o vyše 45 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V reakcii na výsledky za tri štvrťroky Nissan revidoval svoju pôvodnú prognózu smerom nadol.

Tokio 12. februára (TASR) - Japonská automobilka Nissan zhoršila prognózu zisku za súčasný obchodný rok potom, ako oznámila, že zisk za deväť mesiacov zaznamenal pokles o viac než 45 %.

Informácia o vývoji zisku za 9-mesačné obdobie je prvou správou o hospodárení spoločnosti od zatknutia bývalého šéfa firmy Carlosa Ghosna v Japonsku v novembri minulého roka. Niekdajšieho záchrancu automobilky zatkli pre porušenie japonských finančných zákonov, čo Ghosn odmieta. Krátko potom ho vedenie Nissanu odvolalo z funkcie predsedu predstavenstva.

V utorok automobilka uviedla, že jej čistý zisk dosiahol za deväť mesiacov súčasného obchodného roka, čo znamená od apríla do konca decembra, 316,7 miliardy jenov (2,54 miliardy eur). V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 45,2 %. Tržby sa zvýšili, ale len mierne, o 0,6 %, pričom dosiahli 8,6 bilióna jenov.

V reakcii na výsledky za tri štvrťroky Nissan revidoval svoju pôvodnú prognózu smerom nadol. Zatiaľ čo pôvodne očakával celoročný zisk na úrovni 500 miliárd jenov, teraz počíta s tým, že dosiahne 410 miliárd jenov. Tržby za obchodný rok 2018/2019 by mali podľa nového odhadu dosiahnuť 11,6 bilióna jenov, zatiaľ čo predtým Nissan počítal s tržbami na úrovni 12 biliónov jenov.

(1 EUR = 124,63 JPY)