Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk Totalu v 1. kvartáli klesol o 20 % na 2,66 miliardy USD

Ropná plošina francúzskej spoločnosti Total Foto: TASR/AP

Dôvodom bol prepad cien čierneho zlata. To spoločne s úspornými opatreniami a predajom divízií pomohlo utlmiť pokles zisku.

Paríž 28. apríla (TASR) - Francúzsky ropný koncern Total zvýšil v 1. kvartáli produkciu najviac za vyše desať rokov. Dôvodom bol prepad cien čierneho zlata. To spoločne s úspornými opatreniami a predajom divízií pomohlo utlmiť pokles zisku. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Čistý zisk za prvé tri mesiace 2015 klesol o 20 % na 2,66 miliardy USD (2,46 miliardy eur) alebo 1,13 USD na akciu, z 3,34 miliardy USD alebo 1,46 USD na akciu v rovnakom období vlani. Total prekonal očakávania, keď experti v priemere predpovedali zisk na úrovni 2,17 miliardy USD. Tržby sa aj napriek zvýšeniu produkcie o 10 % znížili o 30 % na 42,3 miliardy USD. Total ponechal dividendu na úrovni 61 centov na akciu.

Ceny čierneho zlata od polovice 2014 prudko klesli. To je dôvod, pre ktorý je celý ropný priemysel aktuálne pod veľkým tlakom. Tretí najväčší európsky ropný koncern "demonštruje svoju odolnosť a profituje zo svoju integrovaného modelu", uviedol šéf Totalu Patrick Pouyanne.

Upravený prevádzkový zisk rafinérskej a chemickej divízie, ktorá profituje zo zlacnenia ropy, sa viac než strojnásobil na 1,1 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0822 USD)