Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Zisky amerických bánk vo 4. štvrťroku klesli takmer o polovicu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Za celý rok 2023 zisky bánk klesli o 2,3 % na 257 miliárd dolárov (236,34 miliardy eur), zotrvali však nad úrovňou spred pandémie nového koronavírusu.

Washington 7. marca (TASR) - Zisky amerického bankového sektora klesli v poslednom štvrťroku minulého roka takmer o polovicu v dôsledku jednorazových výdavkov, ktoré súviseli s krachom viacerých bánk v skoršej časti roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnenú správu Federálneho úradu pre poistenie vkladov (FDIC).

Zisky bánk v poslednom kvartáli minulého roka klesli takmer o 44 %. Z toho pripadli viac ako dve tretiny na jednorazové odvody do vládneho fondu poistenia vkladov, ktorý bolo potrebné doplniť po tom, ako vlani na jar zlyhala spoločnosť Silicon Valley Bank a ďalšie dve väčšie banky.

Za celý rok 2023 zisky bánk klesli o 2,3 % na 257 miliárd dolárov (236,34 miliardy eur), zotrvali však nad úrovňou spred pandémie nového koronavírusu, uviedol FDIC.

Bankové vklady v štvrtom štvrťroku vzrástli o 1,1 %, čo bol prvý nárast za takmer dva roky. Čisté prevádzkové príjmy bankového sektora zase prvýkrát od začiatku sledovania údajov prekročili hranicu jeden bilión USD, uviedla agentúra.

FDIC upozornil, že bankový sektor v USA stále čelí významným rizikám vyplývajúcim z pretrvávajúcich účinkov inflácie, volatility trhových úrokových sadzieb a geopolitickej neistoty. Okrem toho je podľa úradu potrebné monitorovať zhoršovanie stavu niektorých úverových portfólií, najmä v segmente kancelárskych priestorov a ďalších komerčných nehnuteľností.

(1 EUR = 1,0874 USD)