Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Zisky čínskych producentov vzácnych zemín vlani prudko klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čína v januári súhlasila so zrušením systému kvót pre export vzácnych zemín, Svetová obchodná organizácia (WTO) totiž vlani rozhodla, že to obmedzuje voľný obchod.

Peking 5. apríla (TASR) - Dvaja veľkí čínski producenti vzácnych zemín zaznamenali vlani prudký prepad zisku. Dôvodom je pokles dopytu a nízke ceny, uviedla čínska tlačová agentúra Sin-chua. Informovala o tom agentúra DPA.

V Číne sa vyťaží vyše 90 % z globálnej produkcie vzácnych zemín, ktoré sú kľúčovými materiálmi pri výrobe elektroniky, áut alebo medicínskeho vybavenia. Využívajú sa tiež vo výrobkoch pre čistú energiu, ako sú napríklad autobatérie hybridov, veterné turbíny a energeticky úsporné svetlá.

V roku 2014 sa prevádzkové tržby producentov vzácnych zemín REHT a China Minmetals Rare Earth prepadli o 31 %, respektíve 64,8 %. Čistý zisk REHT vlani klesol o 57 % na 643 miliónov CNY (95,8 milióna eur) a čistý zisk China Minmetals Rare Earth sa znížil o 55,8 milióna CNY.

Čína vlani vytvorila šesť veľkých skupín ťažiacich vzácne zeminy: REHT, China Minmetals Rare Earth Co., Xiamen Tungsten Co., Aluminum Corporation of China, Guangdong Rare Earth Co. a China Southern Rare Earth Group. Podľa agentúry Sin-chua aj divízia vzácnych zemín spoločnosti Xiamen Tungsten Co. vlani zaznamenala straty. Zvyšné tri firmy ešte nezverejnili vlaňajšie hospodárske výsledky v segmente vzácnych zemín.

Čína v januári súhlasila so zrušením systému kvót pre export vzácnych zemín, Svetová obchodná organizácia (WTO) totiž vlani rozhodla, že to obmedzuje voľný obchod.