Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Diskriminácia klientov neverejných zariadení pokračuje naďalej

Jana Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Presvedčená je o tom poslankyňa NR SR Jana Žitňanská.

Bratislava 24. januára (TASR) – Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Žitňanská (nezaradená) je presvedčená, že diskriminácia klientov neverejných poskytovateľov sociálnych služieb zo strany vlády pokračuje aj naďalej. A to aj napriek tomu, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) koncom minulého roka poslancov v parlamente informoval o schválení mimoriadnej dotácie vo výške 10 miliónov eur pre dofinancovanie sociálnych služieb u neverejných poskytovateľov.

"V týchto dňoch sa však na verejnosti objavila informácia, podľa ktorej v prípade, že neverejné zariadenie dostane financie z mimoriadnej dotácie, rovnakú sumu mu kraj stiahne z už schváleného rozpočtu. To znamená, že zariadenie na konci dňa dostane rovnakú sumu na klienta, ako pred odklepnutím 10-miliónovej dotácie," tvrdí Žitňanská.

Podľa jej slov Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR údajne tento postup obhajuje tým, že takýmto spôsobom budú samosprávne kraje schopné zafinancovať poskytovanie sociálnych služieb u neverejných poskytovateľov pre vyšší počet klientov. "V praxi to znamená, že síce do neverejného zariadenia, v ktorom sú voľné kapacity, sa dostane o niečo viac klientov, ale stále budú dostávať nižší príspevok od vyššieho územného celku (VÚC), než klienti verejných zariadení," tvrdí expertka pre sociálnu oblasť hnutia Nová väčšina - Dohoda Anna Šmehilová.

Podľa Žitňanskej je ohrozené aj samotné čerpanie mimoriadnej dotácie zo strany neverejných zariadení. "VÚC v liste z 15.januára 2014 informujú neverejných poskytovateľov o podmienkach poskytnutia dotácie. Jednou z nich je doloženie potvrdenia z daňového úradu, Sociálnej poisťovne a zdravotných poistení, kde lehota na vybavenie je do 30 dní," upozorňuje Žitňanská. Je však presvedčená, že táto lehota je pre zariadenia krátka. Preto ministra práce požiada o jej predĺženie, aby zariadenia mali väčšiu šancu uchádzať sa o mimoriadnu dotáciu.