Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Živnostníci si môžu vybaviť doklady na Jednotnom kontaktnom mieste

Ilustračné foto Foto: Tasr/Oliver Ondráš

Živnostníci môžu na ktoromkoľvek Jednotnom kontaktnom mieste, a nie iba podľa miesta svojho bydliska, nazerať do Živnostenského registra, môžu si vyžiadať aktuálny výpis zo Živnostenského registra.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Živnostníkom, ale aj záujemcom o podnikanie už niekoľko rokov slúžia Jednotné kontaktné miesta (JKM), ktoré v súčasnosti sídlia na okresných úradoch. Zabezpečujú všetky povinné registrácie okrem registrácie v Sociálnej poisťovni (SP).

"Živnostníci môžu na ktoromkoľvek JKM, a nie iba podľa miesta svojho bydliska, nazerať do Živnostenského registra, môžu si vyžiadať aktuálny výpis zo Živnostenského registra. Záujemcovia o podnikanie si môžu pri zakladaní živnosti na ktoromkoľvek JKM vybaviť výpis z Registra trestov, registráciu na daňovom úrade a tiež v zdravotnej poisťovni," zhodnotila generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) Viola Kromerová, podľa ktorej sú JKM pre živnostníkov, pokiaľ ide o zvládnutie byrokratickej záťaže, veľkou pomocou.

Živnostenský úrad vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení najneskôr do troch pracovných dní odo dňa, keď mu ohlásenie živnosti a výpisy z Registra trestov boli doručené. Hovorkyňa Slovak Business Agency (SBA) Dominika Bizíková tiež pripomenula, že pokiaľ živnostník komunikuje s JKM elektronicky, poplatky sú nižšie alebo sa neplatia vôbec.

"Za vydanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení na voľnú živnosť sa platí 5 eur, pri elektronickom podaní je vydanie osvedčenia bez poplatku. Za vydanie rovnakého osvedčenia na remeselnú alebo viazanú živnosť sa platí 15 eur, pri elektronickom podaní sa platí o polovicu menej, len 7,50 eura. Za výpis zo Živnostenského registra pri listinnom podaní sa platí poplatok 3 eurá, pri elektronickom vyžiadaní sa neplatí nič. Za vykonanie zmien v osvedčení o živnostenskom oprávnení, za listinné podanie sa platia 3 eurá, pri elektronickom podaní je poplatok nulový."

Informácie o podmienkach na udelenie oprávnenia na podnikanie, o príslušných právnych normách, zákonných poplatkoch či kontaktoch na kompetentné orgány môžu záujemcovia získať aj telefonicky prostredníctvom informačných liniek JKM, zverejnené sú na webe Ministerstva vnútra SR www.minv.sk.

JKM a tiež SBA ponúkajú aj podrobnejšie informácie o podnikaní v jednotlivých členských štátoch, sieť jednotných kontaktných miest je na webovej stránke http://ec.europa.eu/internal_market/eu-go/index_sk.htm.