Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Živnostníci môžu ušetriť až polovicu pri elektronickom podaní

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Musia však disponovať zaručeným elektronickým podpisom.

Bratislava 18. februára (TASR) – Živnostníci, ktorí disponujú zaručeným elektronickým podpisom (ZEP), môžu z ktoréhokoľvek miesta ohlásiť na Jednotnom kontaktnom mieste (JKM) živnosť a urobiť všetky úkony spojené nielen z jej registráciou, ale aj zmenami. Elektronicky možno uhradiť aj súdne, či správne poplatky.

"Služby, ktoré poskytujú JKM, sa každým rokom rozširujú," priblížil riaditeľ odboru živnostenského podnikania Ministerstva vnútra (MV) SR Ján Dutko. "Podnikatelia môžu zaslať podania z ktoréhokoľvek miesta, keďže začiatkom roku 2012 sa na JKM zaviedla úplná elektronická komunikácia," doplnil.

Za založenie voľnej živnosti sa platia 3 eurá a za regulovanú živnosť 5 eur. Bezplatná je registrácia na daňovom úrade a tiež v zdravotnej poisťovni. JKM za nich vybaví aj pridelenie identifikačného čísla organizácie (IČO), výpis z registra trestov a za právnické osoby podá návrh na zápis do obchodného registra.

Ten, kto komunikuje s JKM elektronicky, za ohlásenie voľnej živnosti neplatí, neplatí ani za výpis zo živnostenského registra, všetky ostatné poplatky sú polovičné oproti tým, ktoré musí zaplatiť osoba, ktorá si veci vybavuje osobne.

"Podnikatelia, ktorí disponujú ZEP, môžu príslušné formuláre posielať z ktoréhokoľvek miesta. Na súdnych a správnych poplatkoch zaplatia tak o polovicu menej v porovnaní s tými, ktorí sa na JKM dostavia osobne. Pokiaľ niekto nedisponuje ZEP, môže formulár poslať poštou," vysvetlil Dutko. "V prípade, že podanie je úplné, JKM podanie živnostníka vybaví do troch pracovných dní," uistil.

Na JKM vybavia ročne okolo 300.000 podaní živnostníkov a obchodných spoločností. Na jednom formulári môžu živnosť ohlásiť, podať návrh na registráciu na daňový úrad, do zdravotnej poisťovne, právnické osoby môžu podať návrh na zápis do obchodného registra.