Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Živnostníci pri výpočtoch poistného môžu použiť službu Saldokonto

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pre tento výpočet je dôležitá suma zaplateného poistného na povinné sociálne poistenie v roku 2013.

Bratislava 22. júla (TASR) - Sociálna poisťovňa v elektronickej službe Saldokonto pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) zverejnila nový údaj a to sumu zaplateného poistného na povinné sociálne poistenie v roku 2013.

Tento údaj je dôležitý pre živnostníkov a ostatné SZČO práve v tomto čase, pretože  každá SZČO, ktorej vzniklo povinné sociálne poistenie od 1. júla 2014, alebo jej naďalej pokračuje aj po 30. júni 2014 a nemá predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2013, je povinná vypočítať si výšku poistného od 1. júla.

Práve pre tento výpočet je dôležitá suma zaplateného poistného na povinné sociálne poistenie v roku 2013. SZČO, ktorá má zriadenú bezplatnú službu Saldokonto, si už teraz nemusí počítať výšku poistného sama. Okrem prehľadu svojich platieb a aktuálneho stavu si tam nájde aj celkovú sumu zaplateného poistného v minulom roku. Túto sumu následne použije v kalkulačke pre SZČO, kde sa stačí riadiť pokynmi. Kalkulačka okrem automatického výpočtu obsahuje aj informáciu, či danej SZČO vzniká, alebo nevzniká povinnosť platiť poistné od 1. júla 2014 – prvýkrát so splatnosťou do 8. augusta 2014.

Kalkulačka slúži na informatívny výpočet poistného. V prípade pochybností je vhodné, aby SZČO konzultovala výšku poistného vo svojej pobočke Sociálnej poisťovne.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.