Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa oznámi živnostníkom zmenu vymeriavacieho základu

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Hoci zákon túto povinnosť poisťovni neukladá, ide o ústretový krok z jej strany v záujme nezvyšovania počtu dlžníkov a nedoplatkov u tejto skupiny poistencov.


Bratislava 20. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) v najbližších dňoch oznámi živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) zmeny ich platby poistného v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od januára 2016. Hoci zákon túto povinnosť poisťovni neukladá, ide o ústretový krok z jej strany v záujme nezvyšovania počtu dlžníkov a nedoplatkov u tejto skupiny poistencov.

Od januára 2016 sa zvýšil minimálny vymeriavací základ pre platenie poistného na 429,00 eura, pričom minimálne poistné bude mesačne 142,20 eura. Maximálny vymeriavací základ na platenie poistného od 1. januára 2016 je 4290 eur, pričom maximálne poistné z neho je 1422,13 eura mesačne.

Tí, ktorí za obdobie do decembra 2015 aktuálne platili poistné z minimálneho vymeriavacieho základu 412 eur alebo z nižšieho vymeriavacieho základu ako 429 eur (resp. z maximálneho vymeriavacieho základu 4120 eur), pričom ich skutočný vymeriavací základ bol vyšší, uhradia novú výšku poistného za január 2016, a to do 8. februára 2016.

V tejto súvislosti poisťovňa pripomína, aby všetci dbali na nahlasovanie a aktualizáciu svojich údajov v príslušnej pobočke SP. Zmena platieb poistného z minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu sa týka aj dobrovoľne poistených osôb, tým ale Sociálna poisťovňa zmenu nebude oznamovať osobitne listom.

Platby poistného si možno skontrolovať aj prostredníctvom webovej kalkulačky na výpočet poistného. Osobitne je kalkulačka zverejnená pre skupinu SZČO – Kalkulačka na informatívny výpočet poistného pre povinne nemocensky poistenú, a tiež pre dobrovoľne poistené osoby Kalkulačka na výpočet poistného pre dobrovoľne poistenú osobu.