Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Živnostníkom by podľa SNS pomohla nižšia daň z príjmov či DPH

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR/Branislav Račko

Do rozpočtu by mali podľa národniarov namiesto živnostníkov prispieť nadnárodné monopoly a banky, ako aj obchodné reťazce a telekomunikačné spoločnosti.

Bratislava 9. februára (TASR) – Situáciu živnostníkov by zlepšilo zníženie dane z príjmu fyzických a právnických osôb na úroveň 19 %, či zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 10 % pre všetky slovenské potravinárske výrobky z dvora a na služby v cestovnom ruchu a kúpeľníctve. Navrhuje to mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS), podľa ktorej súčasná vláda situáciu živnostníkom "absolútne neuľahčila".

Predseda strany Andrej Danko pripomína, že 8. február bol dňom, do ktorého mali živnostníci zaplatiť zvýšené sociálne a zdravotné odvody. "Živnostníci sa denno-denne stretávajú s narastajúcimi problémami a keďže sa pohybujú v praxi, podľa ich slov je situácia stále horšia a horšia. Napríklad za štyri roky sa minimálne odvody zvýšili o vyše 40 eur," vyčíslil. Živnostníci sú pritom podľa Danka pilierom ekonomiky, nesú najväčšie riziko a za podnikanie ručia celým svojim majetkom.

Do rozpočtu by mali podľa národniarov namiesto živnostníkov prispieť nadnárodné monopoly a banky, ako aj obchodné reťazce a telekomunikačné spoločnosti. "SNS navrhuje ich osobitné zdanenie do výšky minimálne 6 %, ako aj osobitnú daň z obratu obchodných reťazcov minimálne 6 %," priblížil Danko. Tieto spoločnosti totiž podľa neho dlhodobo zneužívajú svoje dominantné postavenie na trhu v neprospech svojich klientov - občanov, živnostníkov, malých a stredných podnikateľov.

Ministerstvo práce už v pondelok (8.2.) reagovalo na kritiku výšky odvodov pre živnostníkov. Podľa hovorcu rezortu Michala Stušku pri zvyšovaní odvodov došlo už v polovici júna 2012 k historickej dohode vlády a zástupcov organizácií živnostníkov. "Aj samotní predstavitelia živnostníkov pomenovali túto dohodu ako víťazstvo zdravého rozumu, kde nikto nie je ani víťaz ani porazený," pripomenul.

Všetky zmeny sa podľa neho urobili po dohode so zástupcami živnostníkov, ktorí potvrdili ich nevyhnutnosť. Len vďaka tomu, že živnostníci pristali na zmeny v odvodoch v roku 2012, mohli byť minulý rok zahrnutí do ponuky minimálneho dôchodku. Bez toho by to bolo nespravodlivé a preto nereálne, dodáva ministerstvo práce.