Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Klienti zaplatia pre zmenu sadzby na životnom poistení viac

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pre poistky uzatvorené pred 1. januárom 2014 sa sadzby meniť nebudú.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Slováci, ktorí si plánujú uzatvoriť kapitálové životné poistenie, alebo si dopoistiť nové riziká do existujúcich zmlúv, by sa mali poponáhľať. Ešte do konca roka im totiž budú môcť poisťovne garantovať na tomto type poistenia technickú úrokovú mieru vo výške 2,5 %. Od 1. januára 2014 jej výška totiž klesne na 1,9 %.

Technická úroková miera hovorí o tom, aké percento zhodnotenia svojich technických rezerv môže poisťovňa klientom dlhodobo garantovať. "Keďže toto percento klesne, poisťovňa už nebude môcť pripisovať k rezervám klientov také sumy ako doteraz. Čiže ak klienti budú chcieť dosiahnuť rovnakú sumu na konci poistenia, oproti súčasným podmienkam budú musieť platiť viac," približuje zmeny hovorkyňa poisťovne Generali Slovensko Lucia Makayová.

O zmene tejto sadzby rozhodla Národná banka Slovenska (NBS). "Úrokové miery na finančných trhoch klesajú celosvetovo. NBS má za úlohu stanoviť maximálnu úrokovú mieru, ktorú môžu poisťovne vo svojich dlhodobých kalkuláciách garantovať klientom. Vzhľadom na súčasný celosvetový trend sa aj NBS rozhodla znížiť maximálnu technickú úrokovú mieru pre poisťovne," vysvetľuje Makayová.

Nová sadzba však bude platná len pre tých klientov, ktorí si uzatvoria kapitálové životné poistenie až v budúcom roku. Pre poistky uzatvorené pred 1. januárom 2014 sa sadzby meniť nebudú.

O zmene technickej úrokovej miery pri kapitálovom životnom poistení plánujú poisťovne svojich klientov v najbližších týždňoch informovať. "V súčasnosti sa pripravujú aktivity, ktoré budú klientov o tejto zmene informovať a zároveň ich upozornia na výhodnosť uzatvorenia nových kapitálových životných poistení do konca tohto roku," priblížil z tlačového oddelenia Allianz - Slovenskej poisťovne Gabriel Tóth.

Slovákom klesnú garancie na kapitálových životných poistkách
Bratislava 22. augusta (TASR) – Slovákov čaká v budúcom roku nižšie garantovanie zhodnotenia vkladu na kapitálovej životnej poistke. Tvrdí to spoločnosť OVB, podľa ktorej za to môže nová technická úroková miera, ktorá sa znižuje z terajších 2,5 % na 1,9 %.

„Po zmene sadzby tak musia poisťovne znížiť garancie zhodnotenia technických rezerv na 1,9 %. To znamená, že v prípade nepriaznivého vývoja na trhu budú garantovať poistencovi výnos v nižšej miere ako doteraz,“ vysvetlil hlavné negatívum zmeny produktový analytik OVB Allfinanz Slovensko Jozef Fronc.

Zmena sa bude týkať aj tých poistencov, ktorí si po januári budú chcieť zvýšiť svoje poistné krytie na dožitie. Poisťovňa im ho už prepočíta s novou sadzbou. Technická úroková miera predstavuje istú formu garantovania vkladov, ku ktorému sa poisťovňa pri podpísaní poistnej zmluvy klientovi zaviaže. Dnes má nižšiu technickú úrokovú sadzbu podľa spoločnosti OVB len jedna pobočka zahraničnej poisťovne u nás, a to 1,8 %. Ostatní hráči tak budú musieť sadzbu znižovať. Fronc však neočakáva, že by ju stiahli nižšie než spomínaných 1,9 %. „Aj kvôli konkurenčnému boju,“ naznačil.

Podľa prepočtov OVB Allfinanz Slovensko bude 0,6-% rozdiel v sadzbe viditeľný najmä pri dlhodobejších životných poistkách, teda na 30 až 40 rokov. „Tam môže byť na konci poistnej doby rozdiel v poistnej sume na dožitie v priemere až 10 % z tejto sumy,“ upozornil Fronc.

Len za vlaňajšok poisťovne podľa neauditovaných výsledkov Slovenskej asociácie poisťovní uzavreli životné poistky za 1,01 miliardy eur. „Doterajších zmlúv ani zmlúv uzavretých do konca tohto kalendárneho roka sa však zmena týkať nebude,“ podotkol Fronc. Tí, ktorí stihnú poistku uzavrieť ešte do konca roka, by tak mali mať zachovanú aj terajšiu výhodnejšiu sadzbu. „Poisťovňa by im musela garantovať zhodnotenie vkladu do 2,5 % aj po januári budúceho roka,“ spresnil.

Podľa údajov OVB Allfinanz Slovensko sa pritom Slováci najčastejšie poisťujú na sumu rovnajúcu sa výške svojho ročného príjmu, čo je okolo 10.000 eur. Napriek zníženiu technickej úrokovej miery sa však podľa Fronca vyplatia klientovi zmeny v životnom poistení aj v budúcom roku vtedy, ak nepotrebuje zvýšiť sporiacu zložku poistenia napojenú práve na technickú úrokovú mieru, ale len pripoistenie.