Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dobrý životopis a vhodné oblečenie zvýšia šance uspieť na pohovore

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na pohovor je potrebné prísť vo vhodnom oblečení. Nie sú ním žabky, krátke nohavice, legíny či iné plážové prvky, a to ani v týchto letných horúčavách.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Prílev absolventov na úrady práce negatívne ovplyvnil čísla nezamestnaných. V júni tohto roka sa ich počet zvýšil v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 0,07 %. Niekoľko rád, ktorými by sa mali riadiť, by zvýšilo ich šance uspieť na pohovore vo firmách. Základom je podľa riaditeľa odboru ľudských zdrojov Tatra banky Branislava Vargica dobrý životopis, vhodné oblečenie a čas do pohovoru odporúča venovať zhromažďovaniu informácií o spoločnosti a štúdiu základných informácií o tom, ako dlho pôsobí na trhu a na čo sa profiluje.

"Vítané sú tiež aktuality týkajúce sa diania vo firme a celkový prehľad o danom sektore. Výborne pripravený kandidát tak ukáže nielen svoju motiváciu a skutočný záujem o firmu, vie tiež lepšie reagovať na prípadne otázky personalistu. Pokiaľ ide o životopis, nemusí ísť o siahodlhý román. Stačí jedna strana doterajších skúseností s ich krátkym popisom. Netreba vynechať žiadnu brigádu, každá pracovná skúsenosť môže byť personalistovi nápomocná pri rozhodovaní, koho z množstva uchádzačov zavolať na pohovor," poradil Vargic. V súčasnosti existuje podľa neho mnoho inovatívnych spôsobov ako zaujať už pri prvom kontakte s firmou. "Fotografia v životopise nevyhnutná nie je. Pokiaľ sa niekto rozhodne pripojiť ju, lepšie je vyhnúť sa záberom z párty či dovolenky s priateľmi, dať si pozor na vhodné oblečenie a pokiaľ ide o rozmery fotografia 5x5 cm úplne postačí," skonštatoval odborník. Treba si tiež dávať pozor na formálne úpravy životopisu aj gramatické chyby. Životopis je totiž podľa Vargica prvou vizitkou schopností kandidáta, či už ide o znalosť jazyka alebo úroveň práce s počítačovým programom.

Na pohovor je potrebné prísť vo vhodnom oblečení. Nie sú ním žabky, krátke nohavice, legíny či iné plážové prvky, a to ani v týchto letných horúčavách. Nohavice, košeľa či blúzka so sukňou nemôžu, naopak, nič pokaziť. A ešte jedna rada od Vargica navyše. "V prípade, že uchádzač nemôže z rôznych dôvodov prísť na dohodnutý pohovor, mal by o tom spoločnosť, presnejšie zodpovedného personalistu včas informovať. Vopred komunikované ospravedlnenie sa z pohovoru je, samozrejme, plne akceptované a nemá nijaký vplyv na ďalší priebeh výberového konania. Naopak, nekomunikovanie zo strany kandidáta je považované za prejav nezáujmu a zvyčajne vedie k vyradeniu z radu uchádzačov," varoval Vargic.