Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zjednodušenie procesu integrovaného povoľovania je v druhom čítaní

Skládka odpadu Foto: TASR/KR PZ TRnava

Integrované povolenia potrebujú napríklad podniky chemického priemyslu či skládky odpadov.

Bratislava 23. marca (TASR) - Proces integrovaného povoľovania sa má od júla zjednodušiť. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, ktorá zapracováva zmeny vyplývajúce z praxe. Integrované povolenia potrebujú napríklad podniky chemického priemyslu či skládky odpadov.

Medzi hlavné oblasti zmien patrí presná špecifikácia žiadateľov o integrované povolenie či úprava niektorých kompetencií ministerstva životného prostredia, ako aj procesné zlepšenie začiatku konania pre vydanie integrovaného povolenia. "Zjednotil by sa celý proces stavebného povoľovania v rámci integrovaného povoľovania, nakoľko povoľujúci orgán je aj špeciálnym stavebným úradom podľa osobitného predpisu," priblížil v návrhu envirorezort.

Rovnako sa zapracovali zmeny, ktoré vyplynuli z povinnosti ochrany životného prostredia a ľudského zdravia, a to nutnosť určiť prevádzkovateľovi novú povinnosť reálneho uzatvorenia a rekultivácie skládky v presne určenej lehote a taktiež povinnosť podať žiadosť o kolaudáciu po uzatvorení skládky. Novela zákona tiež prináša sankcie za nesplnenie týchto povinností.