Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zlaté časy nemeckých bánk definitívne pominuli, nastáva ich úpadok

Ilustračné foto. Foto: Andrej Galica

Bankám sťažuje život aj zosilňujúca sa regulácia, ktorá nemecké banky silno obmedzuje.

Frankfurt nad Mohanom 24. januára (TASR) – Zlaté časy nemeckých bánk definitívne pominuli, dochádza k ich úpadku. Informuje o tom portál nemeckej spravodajskej televíznej stanice N24. Bankám klesajú ročné výnosy. Dochádza k rušenie pobočiek. Ľudia prichádzajú o prácu. Na vine je internet a Európska centrálna banka (ECB).

Nedávno natočený film v Hollywoode The Big Short satirickým spôsobom ukazuje výstrelky investičného bankovníctva, ktoré viedli koncom minulého desaťročia k finančnej kríze. U mnohých ľudí vzniká dojem, že obchodníci na Wall Street a v londýnskej City skutočne znovu zažívajú podobné zlaté časy ako v roku 2008.

Z národohospodárskeho hľadiska sektor finančných služieb už dlho nefunguje tak, ako by mal. Platí to najmä na Nemecko. Jeho podnikateľská základňa sa zužuje. Ako ukazujú najnovšie údaje Spolkového štatistického úradu vo Wiesbadene, sektor financií a poisťovníctva patril medzi tých pár, ktoré v roku 2015 dosiahli horšie medziročné výsledky. Tie očistené od jednorazových vplyvov klesli o 1 %.

Deutsche Bank, najväčší domáci komerčný finančný ústav, znížila počet obchodných miest na 1829, kým pred piatimi rokmi ich mala 2087. Počet jej zamestnancov sa znížil zo 49.000 na menej ako 46.000. V banke dochádza k štrukturálnej prestavbe. Práve v týchto dňoch jej vedenie informovalo, že podnikateľská strata dosiahla gigantických 6,7 miliardy eur.

V minulom desaťročí zaniklo v Nemecku viac ako 9000 bankových pobočiek a o prácu prišli tisíce ich zamestnancov. Pôdu pod nohami stratili nielen filiálky malých sporiteľní.

Internet ničí tradičné bankovníctvo. Preberá jeho funkcie vo finančných službách najmä v poradenstve. A tento trend je len na začiatku. Nové platobné systémy ako Paypal a Bitcom nahrádzajú tradičné banky a robia ich zbytočnými.

Škodia mu aj lacné peniaze ECB a iných centrálnych bánk. Likvidita, ktorá je k dispozícii v enormnom rozsahu, znižuje úrokové sadzby, a tým aj ziskovosť komerčných ústavov. Tam, kde ešte dosahujú solídny zisk, napríklad na kapitálových trhoch, musia podstupovať veľké riziká.

Bankám sťažuje život aj zosilňujúca sa regulácia. Tento trend nemecké banky silno obmedzuje. Ale je to celoeurópska tendencia. Od polovice minulého roku banky z burzového indexu EuroStoxx stratili viac ako štvrtinu svojej trhovej hodnoty.