Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ak platí, že počas krízy cena zlata stúpa, časy sa asi zmenili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa cena zlata rúti dolu.

Frankfurt nad Mohanom 20. júla (TASR) - Na finančných trhoch dlho platilo takmer železné pravidlo, že počas kríz cena zlata stúpa. Informuje o tom agentúra DPA. Lesklý žltý kov sa však považoval za posledný druh peňazí, keď všetky iné platobné prostriedky počas politických a hospodárskych búrok zlyhali. Tak to bolo počas predchádzajúcich svetových kríz, tak to bolo aj počas európskej dlhovej krízy.

Časy sa však zrejme zásadne zmenili. Napriek dlhodobej gréckej kríze a čiastočnému krachu na čínskych akciových burzách cena zlata vytrvalo klesá. Dnes sa unca (31,1 g) zlata krátko predávala po 1086 USD (1000,09 eura). Stála najmenej za posledných päť rokov.

Dostala sa krízová mena do krízy? To sa nezdá pritiahnuté za vlasy, lebo jestvuje množstvo argumentov, ktoré hovoria v prospech toho, že cena kovu by mala rásť.

Neistoty na finančných trhoch pretrvávajú. V gréckom dlhovom spore sa našlo dočasné riešenie. Ale nevyriešil sa zásadný problém Grécka - obrovské zadlženie a neodstránil sa problém - prevažne nekonkurencieschopné hospodárstvo.

Okrem toho je sporné, či sa spor medzi Aténami a jeho veriteľmi znovu nevyostrí.

V Číne vláda síce dosiahla, že jej zásahmi sa situácia na burzách stabilizovala, avšak nikto nevie povedať, či sa dramatický prepad kurzov akcií nezopakuje.

V tejto situácii sa cena zlata rúti dolu. A na to je silný dôvod. Odborníci poukazujú, že kurz dolára stúpa. Americká mena očaruje investorov, lebo americká centrálna banka Fed po finančnej a hospodárskej kríze smeruje prvýkrát k zvýšeniu svojej základnej úrokovej sadzby. Termín ešte nie je známy, ale je celkom určite dosť blízko.

Proti rastu ceny zlata hovorí ďalší dôvod. Rast úrokov ho poškodzuje. Neoplatí sa ho držať, lebo neprináša nijaké úroky.

Zlato sa pokladá nielen za krízovú menu, ale aj za ochranu pred silným znehodnocovaním peňazí, pred dôsledkami inflácie. Mnohí špekulanti, ktorí nakúpili zlato, počítali s tým, že mimoriadne voľná peňažná politika všetkých veľkých centrálnych bánk povedie k vysokej miere inflácie. Predpoklad sa nenaplnil. Naopak. V priemyselných krajinách bojujú centrálne banky, vrátane európskej, proti nízkemu rastu spotrebiteľských cien. Nedochádza ani k prorokovanému krachu svetového finančného systému, o ktorom roky hovoria priaznivci zlata. "Kto nie je stúpencom scenárov zániku sveta, predsa necháva vo svojom zornom poli medzi investičnými poistkami na dosah aj zlato," radia ekonómovia banky M. M. Warburg.