Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zlato sa na Slovensku nebude môcť ťažiť metódou kyanidového lúhovania

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adem Ozdemir

O tejto metóde ťažby sa uvažovalo v Detve a Kremnici.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Od dnes je na Slovensku úplne zakázaná ťažba zlata metódou kyanidového lúhovania. Vyplýva to z novely zákona o ochrane a využití nerastného bohatstva, ktorá dnes nadobúda účinnosť.

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili definitívne právnu normu v septembri tohto roka a následne ju v októbri podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Na rokovanie parlamentu novelu predložili poslanci vládnej strany Smer-SD Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová a Michal Bagačka. Pôvodne navrhovali, aby o ťažbe zlata metódou kyanidového lúhovania rozhodovali občania dotknutej obce v referende. Nakoniec sa ale poslanci rozhodli ťažbu žltého kovu touto metódou zakázať úplne. "Použitie technológie kyanidového lúhovania sa zakáže zo zákona a nebude nutné uskutočňovať miestne referendum, ktoré je administratívne a finančne náročné. Túto požiadavku predložili samotní občania a zástupcovia viacerých, najmä dotknutých samospráv," uvádza sa v novele zákona.

Predkladatelia novely uviedli, že ňou reagovali na situáciu, ktorá vznikla v mestách Detva a Kremnica. V nich sa uvažovalo o možnosti spracovania zlata technológiou kyanidového lúhovania. Dotknuté obce, ako aj ochranárske združenia však boli zásadne proti používaniu tejto technológie.