Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny zlata a striebra klesli v reakcii na pozitívne údaje z USA

Foto: TASR/AP

Obchodníci zdôvodnili vývoj cien drahých kovov prekvapivo vysokým rastom ekonomiky USA v 3. kvartáli, čo podporilo očakávania, že americká centrálna banka Fed čoskoro začne zvyšovať úrokové sadzby.

New York 30. októbra (TASR) - Ceny zlata a striebra sa po pozitívnych údajoch z ekonomiky USA dostali pod tlak. Informovala o tom agentúra DPA.

Cena unce (31,1 g) zlata dnes klesla pod hranicu 1200 USD (952,53 eura) a smeruje k tohtoročnému minimum 1183 USD dosiahnutému 6. októbra. Striebro zlacnelo na 16,456 USD za uncu, čo je najmenej od marca 2010.

Obchodníci zdôvodnili vývoj cien drahých kovov prekvapivo vysokým rastom ekonomiky USA v 3. kvartáli, čo podporilo očakávania, že americká centrálna banka Fed čoskoro začne zvyšovať úrokové sadzby. Podľa prvého odhadu vlády sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace od júla do septembra 2014 v medziročnom porovnaní zvýšil o 3,5 %. Experti v priemere očakávali nárast len o 3 %.

Federálny rezervný systém (Fed) sa v stredu (29. 10.) rozhodol ukončiť program nákupu dlhopisov, ktorým podporoval zotavovanie ekonomiky. Ak si ekonomika zachová terajšiu dynamiku, Fed zrejme čoskoro začne zvyšovať svoj kľúčový úrok. Zlato a striebro sú považované za bezpečný prístav pre investície v čase kríz a za ochranu pred infláciou. Zvýšenie sadzieb bude mať za následok zníženie peňazí smerujúcich na finančné trhy, čo zníži aj atraktivitu drahých kovov.