Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zlepšenie ekonomickej situácie očakáva 13 % slovenských domácností

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky zostavenej na základe výsledkov Spotrebiteľského barometra III., ktorý v júli tohto roka zrealizoval Štatistický úrad SR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovenské domácnosti nie sú príliš optimistické ohľadom nadchádzajúceho vývoja ekonomiky. A to napriek tomu, že zverejňované prognózy hovoria o opaku. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky zostavenej na základe výsledkov Spotrebiteľského barometra III., ktorý v júli tohto roka zrealizoval Štatistický úrad SR.

Zlepšenie ekonomickej situácie na Slovensku očakáva len 13 % domácností, zatiaľ čo až dve pätiny si myslia, že situácia sa bude zhoršovať. Ešte v apríli tohto roka pritom zlepšovanie vývoja ekonomiky očakávalo 23 % slovenských domácností. "Predpokladáme, že väčší pesimizmus našincov bol spôsobený predovšetkým situáciou v Grécku, ktoré sa nevedelo dohodnúť na finančnej pomoci s veriteľmi," myslí si analytička banky Jana Glasová.

K miernemu zhoršeniu nálady domácností došlo aj v prípade nezamestnanosti. Jej zvyšovanie počas nasledujúcich 12 mesiacov predpokladá 37 % domácností. Naopak, jej znižovanie očakáva len niečo viac než pätina respondentov. "V apríli 2015 sa pritom až tretina našincov domnievala, že situácia sa bude na trhu práce zlepšovať," podotkla Glasová.

Mierne pesimistickejšie boli aj očakávania týkajúce sa vývoja finančnej situácie. Jej zlepšenie v nasledujúcich 12 mesiacoch očakáva zhruba každá šiesta slovenská domácnosť. Približne tretina našich rodín sa zároveň domnieva, že bude schopná vytvárať si určité úspory. "V apríli tohto roka zlepšenie svojej finančnej situácie očakávala až pätina z nich a schopnosť sporiť deklarovali až dve pätiny domácností," doplnila Glasová.

Napriek tomu, že očakávania domácností ohľadom ich finančnej situácie nie sú také pozitívne, ako boli na jar tohto roka, na ich plány týkajúce sa kúpy nového zariadenia do bytu to vplyv nemalo. Podiel domácností, ktoré v blízkej budúcnosti plánujú zvýšiť svoje výdavky na kúpu bielej alebo čiernej techniky, nábytku, kobercov či iného bytového zariadenia, sa zvýšil z 12 % v apríli na aktuálnych 19 % domácností. "Iná situácia však nastala v prípade plánovaných rekonštrukcií či investícií do nového auta. Do júna 2016 zamýšľa rekonštruovať svoje bývanie 16 % domácností, na jar malo takéto plány 19 % z nich. Pravdou však je, že do rekonštrukcií svojich príbytkov sa púšťajú ľudia zväčša na jar a v lete, počas jesenných a zimných mesiacov záujem o 'prerábky' klesá," doplnila Glasová.

Nákladnou záležitosťou pre väčšinu ľudí je aj výmena starého auta za nové. V blízkej budúcnosti si plánuje kúpiť nový automobil 6 % slovenských domácností. Aj ich podiel sa oproti aprílu 2015 znížil, keďže na jar mala takéto plány až desatina našincov.

Slováci sa však plánujú pustiť do ešte väčšej investície, než je rekonštrukcia bývania či nové auto. "Takouto 'megainvestíciou' je pre väčšinu kúpa bytu alebo stavba rodinného domu či chaty. Zaobstarať si nové bývanie mali počas najbližších 12 mesiacov majú v pláne 4 % slovenských domácností. V prípade takýchto veľkých investícií zväčša úspory nestačia a bez úveru z banky sa nedá zaobísť," dodala Glasová.