Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zlomová línia bráni opäť spustiť odstavené japonské jadrové reaktory

Pohľad na poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima v Okumamači na severe Japonska. Foto: TASR/AP

Posledné z 50 japonských jadrových reaktorov boli zatvorené začiatkom mája tohto roka kvôli údržbe a opravám, ktoré sa museli vykonať po najhoršej jadrovej katastrofe v krajine z roku 2011.

Tokio 10. decembra (TASR) - Opätovné spustenie odstavených jadrových reaktorov v západnom Japonsku nie je možné, pretože zlomová línia pod komplexom môže byť stále aktívna. Oznámil to dnes japonský Úrad pre jadrovú reguláciu, ktorý citovala tlačová agentúra DPA.

Japonská spoločnosť The Japan Atomic Power Company (JAPC) nemôže znovu spustiť dva svoje reaktory v jadrovej elektrárni Curuga v prefektúre Fukui kvôli možnej aktívnej zlomovej línii, vyhlásil šéf úradu Šuniči Tanaka. Zariadenie sa nachádza na ostrove Honšú 350 kilometrov západne od metropoly Tokio a asi 90 kilometrov od Kjóta.

Posledné z 50 japonských jadrových reaktorov boli zatvorené začiatkom mája tohto roka kvôli údržbe a opravám, ktoré sa museli vykonať po najhoršej jadrovej katastrofe v krajine z roku 2011. Došlo k nej v jadrovej elektrárni Fukušima 1 na severovýchode Japonska, keď ju 11. marca poškodili prívalové vlny cunami, vyvolané ničivým zemetrasením.

Ničivá prílivová vlna cunami sa valí na obytnú zónu v japonskom Natori
Foto: TASR/AP


Spoločnosť The Kansai Electric Power Company spustila v júli znovu do prevádzky dva svoje reaktory v jadrovej elektrárni Ói v prefektúre Fukui. Urobila tak, keď tento krok schválil japonský premiér Jošihiko Noda, napriek silnejúcemu verejnému odporu a varovaniam odborníkov pred aktívnymi zlomovými líniami pod komplexom.

Prevádzka v ostatných 48 reaktoroch je stále odstavená pre narastajúci strach verejnosti z jadrovej energie. V jadrovej elektrárni Fukušima 1 totiž došlo k roztaveniu palivových tyčí v jadre nukleárneho reaktora a k únikom radiácie.