Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Na stavebníctvo vplýva kríza i systém obstarávania, tvrdí Zsolt Lukáč

Zsolt Lukáč Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolta Lukáča stavebníctvo každý rok eviduje medziročný prepad stavebnej produkcie o 30 a viac percent.

Bratislava 23. mája (TASR) - Stavebné firmy sú tesne pred tvrdým dopadom na dno a melú z posledného.

Tvrdí to prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolt Lukáč. Za hlavnú príčinu tohto stavu označil dosahy svetovej hospodárskej krízy, ako aj niektoré tuzemské špecifiká.

Ako uviedol pre TASR, od roku 2009 sa slovenské stavebníctvo permanentne prepadá do hlbších a hlbších červených čísel. Každý rok eviduje medziročný prepad stavebnej produkcie o 30 a viac percent. Podľa neho je úpadok o to bolestnejší, že ide o mimoriadne strmú krivku, keďže tesne pred prepuknutím krízy zažívali stavbári historický boom.

Pokračujúci úpadok zatiaľ nedokázali zastaviť štátne zákazky ani súkromné investície.

"Očakávame, že v priebehu tohto a nasledujúceho roka by sa to mohlo zmeniť. Podmienkou však je stabilizácia štátneho rozpočtu, rozpočtov miest a obcí a dôsledné čerpanie európskych zdrojov, ktoré by mali priniesť nové investičné príležitosti," pokračoval Lukáč.

Súčasná situácia v stavebníctve má negatívny dosah aj na celkovú makroekonomickú situáciu v krajine, keďže z hľadiska zamestnanosti zásadne ovplyvňuje aj ostatné sektory. "Je štatisticky doložené, že jedno pracovné miesto v stavebníctve, osobitne pozemné stavebníctvo a bytová výstavba, vytvára ďalšie štyri miesta v iných odvetviach," uviedol prezident zväzu.

V obnovení stavebného ruchu zohrá dôležitú úlohu aj to, do akej miery sa podarí správcom a riadiacim orgánom operačných programov zabezpečiť, aby čerpanie európskych zdrojov bolo maximálne korektné a využívané. ZSPS v tejto súvislosti znepokojuje, že Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý má strážiť transparentné nakladanie so štátnymi, verejnými a európskymi zdrojmi, dlhodobo nemá svojho šéfa.

"Úrad vydáva stanoviská k jednotlivým podnetom a, bohužiaľ, naše skúsenosti ukazujú, že sú dosť nejednoznačné," zdôraznil Lukáč. "Podnikatelia, ktorí sa uchádzajú o projekty, dostávajú od toho istého úradu na zákazky s veľmi podobným charakterom odlišné stanoviská. Úrad pre verejné obstarávanie sa stal nedôveryhodný, treba to čo najrýchlejšie napraviť. Preto stavbári očakávajú od vlády, že budúci šéf úradu bude odborníkom v danej oblasti a bude prínosom pre celý náročný proces verejného obstarávania," uzatvoril Lukáč.