Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Zmení sa uplatňovanie študentských bezplatných mesačníkov v rýchlikoch

Ilustračná snímka. Foto: wagonservice.sk

Zmena sa dotkne rýchlikov, vlakov EuroCity a EuroNight, regionálnych rýchlikov či expresov.

Bratislava 29. júna (TASR) - Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravuje od 1. júla uplatňovanie študentských bezplatných mesačníkov v rýchlikoch a vo vlakoch vyšších kategórií.

Školáci tak podľa hovorkyne spoločnosti Jany Morháčovej nebudú môcť od júla využívať bezplatné mesačníky v diaľkových vlakoch či inak povedané vo vlakoch vyšších kategórií. Ide o rýchliky, vlaky EuroCity a EuroNight, regionálne rýchliky či expresy.

"Mesačné nulové lístky budú použiteľné len vo vybraných kategóriách regionálnych spojov - teda v osobných vlakoch alebo v regionálnych expresoch," priblížila Morháčová.

Dôvodom je podľa dopravcu snaha zvýšiť komfort cestujúcich a dosiahnuť rovnomernejšie vyťaženie vlakov rôznych kategórií. Bezplatná preprava pre žiakov a študentov však zostáva zachovaná počas celého roka a vo všetkých kategóriách vlakov.

Žiaci tak majú naďalej možnosť bezplatne cestovať do školy aj vlakmi vyššej kategórie, ale s inými pravidlami. Po novom budú potrebovať jednorazový bezplatný lístok na každú cestu. "Študenti si tak v prípade voľby rýchlika budú vyberať priamo konkrétny spoj na konkrétny deň," doplnila hovorkyňa.

Jednorazový bezplatný lístok do rýchlika je totiž viazaný na konkrétny spoj a v deň svojej platnosti nie je použiteľný v iných spojoch, napríklad v nasledujúcom vlaku. Na tieto lístky sa tiež vzťahujú kapacitné limity bezplatnej prepravy zavedené v diaľkových spojoch.

Mesačníky pritom pre študentov predstavovali zjednodušený režim fungovania na denné dochádzanie z miesta bydliska do školy a späť. "Podľa vlaňajších skúseností študenti cestujú do školy vlakmi v priemere po trase 46 kilometrov. Na túto vzdialenosť sú ideálnym riešením práve regionálne prímestské spoje," opísal riaditeľ obchodného úseku ZSSK Karol Martinček.

Nové pravidlá sa dotknú aj žiakov základných škôl, ktorí denne cestujú vlakom do školy. Tí mali ešte jednoduchšie pravidlá, na trase do školy im stačil len Preukaz žiaka/študenta, nepotrebovali žiadny lístok. "Tento spôsob cestovania bude od júla možný len v osobných vlakoch a regionálnych expresoch," dodala Morháčová.

Dopravca totiž pri sledovaní obsadenosti vlakov zaznamenal, že študenti s mesačníkmi na školskú trasu uprednostňovali vlaky určené pre diaľkovú prepravu. Hoci cestovali na kratšie vzdialenosti a mali k dispozícii viac súbežných regionálnych vlakov. "A keďže cestovanie na bezplatné mesačníky nemalo limity, v praxi to viedlo k preplneniu diaľkových vlakov," vysvetlila. Chýbala podľa nej previazanosť mesačníka na konkrétne vlaky, dopyt a záujem sa nedal optimálne regulovať, usmerňovať ani predpokladať.

Novinka by sa mala dotknúť približne 20 % školákov registrovaných v systéme bezplatnej prepravy. Mesačníky platia na trasy do 160 km. Lístky vydané do 30. júna 2016 budú podľa dopravcu platné podľa pôvodných podmienok. Nové podmienky sa dotknú mesačníkov vydaných od 1. júla.