Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zmenu sumy dôchodku zo zahraničia v treba nahlásiť

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Každý poberateľ starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku vyplácaného vo výške minimálneho dôchodku je povinný oznámiť, ak sa mu zmení suma dôchodku, ktorú poberá z cudziny.

Bratislava 29. februára (TASR) - Minimálny dôchodok má garantovať, aby mal dôchodca dôchodkové príjmy nad hranicou hmotnej núdze. Sumu zvýšenia na minimálny dôchodok preto priamo ovplyvňuje aj dôchodok vyplácaný zo zahraničia. Preto každý poberateľ starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku vyplácaného vo výške minimálneho dôchodku je povinný oznámiť, ak sa mu zmení suma dôchodku, ktorú poberá z cudziny.

Sociálna poisťovňa (SP) preto upozorňuje dôchodcov, ktorí poberajú minimálny dôchodok a zároveň poberajú dôchodok z cudziny, že zmenu sumy dôchodku zo zahraničia napríklad z dôvodu pravidelnej valorizácie, sú povinní oznámiť poisťovni, a to v lehote do ôsmich dní.

Ak dôchodca neoznámi novú, zmenenú sumu dôchodku z cudziny a SP mu v dôsledku toho vyplatí vyšší dôchodok, navyše vyplatené sumy bude musieť vrátiť.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.