Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Zmenu zákona o tepelnej energetike žiadajú OĽaNO, SaS aj 10.000 ľudí

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

Myslia si to opoziční poslanci NR SR za OĽaNO a SaS. So vzájomnou podporou sa preto na aktuálnej schôdzi parlamentu pokúšajú o úpravu tohto zákona.

Bratislava 6. februára (TASR) - Zmena zákona o tepelnej energetike z minulého roka obmedzuje vlastníctvo majiteľov bytov. Myslia si to opoziční poslanci NR SR za OĽaNO a SaS. So vzájomnou podporou sa preto na aktuálnej schôdzi parlamentu pokúšajú o úpravu tohto zákona.

Podľa predsedu strany Sloboda a solidarita (SaS) a europoslanca Richarda Sulíka sa totiž pri minuloročných zmenách "vpašovala" do zákona podmienka, na základe ktorej potrebuje ten, kto si chce zriadiť vlastnú kotolňu, súhlas centrálneho dodávateľa tepla. "Tí, ktorí túto podmienku vpašovali do zákona, sa snažili obmedziť vlastníctvo," zdôraznil Sulík na dnešnej tlačovej konferencii na pôde Národnej rady (NR) SR.

Podľa neho sa pri vlaňajšej úprave zákona argumentovalo tým, že zmena je potrebná kvôli Európskej únii (EÚ). "Toto nie je pravda, obrátil som sa listom na Európsku komisiu a dostal som odpoveď, že to takto nie je," opísal europoslanec.

Veľké centrálne zdroje tepla majú byť podľa jeho slov uprednostnené len vtedy, ak sú efektívnejšie a lacnejšie. To ale na Slovensku, kde sú veľké teplárne väčšinou zastarané, nie je pravda. "Preto radi podporujeme túto iniciatívu, takisto budeme uvažovať o možnej protiústavnosti tohto zákona a rozhodneme sa pre ďalšie kroky," avizoval Sulík.

Novelu tohto zákona predkladá parlamentu Jozef Viskupič (OĽaNO). "Cieľom je jednak posilniť ochranu práv vlastníkov nehnuteľností a dosiahnuť rovnocennú ochranu súkromného vlastníctva a verejného záujmu," vysvetlil poslanec. Domácnosti, ktoré sa odpoja od centrálneho dodávateľa tepla, môžu podľa neho ročne ušetriť približne 300 eur.

Za zmenu zákona vznikla aj petícia. Podľa zástupcu petičného výboru Miroslava Verčimáka ju k dnešnému dňu podpísalo 10.682 ľudí z celého Slovenska. Organizátori petície by sa chceli obrátiť aj na prezidenta SR Andreja Kisku so žiadosťou o právnu pomoc pri riešení podľa nich protiústavnosti niektorých ustanovení zákona.