Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zmeny obstarávania prinesú elektronické trhovisko

Robert Kaliňák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úplne sa má zrušiť rokovacie konanie bez zverejnenia a zakázať sa majú i dodatky navyšujúce cenu obstarávania.

Bratislava 20. júla (TASR) - V zákone o verejnom obstarávaní má od januára budúceho roka dôjsť k viacerým výrazným zmenám.

"Chceme priniesť bezprecedentnú transparentnosť, zlacnenie a zrýchlenie obstarávania," objasnil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý dnes predstavil základné zmeny v legislatíve.

Úplne sa má zrušiť rokovacie konanie bez zverejnenia a zakázať sa majú aj dodatky navyšujúce cenu obstarávania. "Tú bude možné zvýšiť len súdnou cestou," dodal. Tiež sa má zaviesť iba jedno centrálne námietkové konanie, v rámci ktorého môže každý uchádzač dať jednu námietku a na záver sa všetky vyhodnotia.

Zároveň bude zavedené centrálne elektronické trhovisko pre podlimitné zákazky pre jednotlivé štátne inštitúcie, cez ktoré bude možné zrealizovať nákup v priebehu 48 hodín. Kaliňák prirovnal toto trhovisko k britskému ebay.co.uk a tak bude jeho súčasťou aj hodnotenie dodávateľov či existencia čiernych listín. Na ne budú zaradení tí, čo nevykonali zákazku, dodali tovar s chybou alebo majú falošné referencie.


Tu bude player