Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ZPS: Zmeny v odpisovaní majetku zasiahnu plánované investície firiem

Na archívnej snímke Vladimír Sirotka Foto: TASR/Martin Baumann

Ako prvok zlepšujúci podnikateľské prostredie sme práve dosiahli postupné odpisovanie tohto majetku na 20 rokov, tvrdí prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov.

Bratislava 8. januára (TASR) - Zmeny v odpisovaní majetku v tomto roku zasiahnu naplánované investície a podnikatelia ich prijímajú s nevôľou. Vytvorenie šiestej skupiny pre odpisy dlhodobého majetku s lehotou 40 rokov považuje prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov (SAMP) Vladimír Sirotka za nezmyselné.

"Toto tu už bolo a ako prvok zlepšujúci podnikateľské prostredie sme práve dosiahli postupné odpisovanie tohto majetku na 20 rokov. Predstavme si, že mladý človek skončí školu ako 25-ročný, s pomocou rodiny si zabezpečí nehnuteľnosť na podnikanie a ako 30-ročný podnikanie rozbehne. Do 70 rokov musí podnikať a realizovať živnosť, pokiaľ chce, aby sa mu investície do nehnuteľnosti premietli do odpisov a do vymeriavacieho základu pre daň z príjmu," skonštatoval Sirotka. Myslí si tiež, že ak si podnikateľ plní daňové a odvodové povinnosti, mal by mať možnosť vo firme a v odpisoch využiť auto s vyššou hodnotou než 48.000 eur.

Podľa poradkyne Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Jaroslavy Lukačovičovej zmenené odpisy majetku určeného na podnikanie majú retroaktívny charakter a vážne zasiahnu do naplánovaných investícií.

"Pre podnikateľov, ktorí mali naplánované investície a biznis plány s odpisovou sadzbou niektorých druhov nehnuteľností na 20 rokov zmena spôsobila, že tieto nehnuteľnosti budú musieť odpisovať 40 rokov," upozornila.

Za administratívne náročné považujú aj zavedenie zoznamu majetku, pri ktorom bude môcť podnikateľ výdavky na jeho obstaranie, prevádzkovanie, opravy, udržiavanie a technické zhodnotenie uplatňovať najviac do výšky 80 %, ak nepreukáže jeho 100-% využitie na podnikanie.

"Transparentnosť preukazovania je veľmi zložitá a otázna. Ako máme preukázať 100-% využiteľnosť? Veď to je dané charakterom príslušného majetku, ktorý slúži na podnikanie, respektíve na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zisku, charakterom jeho technického zhodnotenia," skonštatoval Sirotka, podľa ktorého budú k tomu potrebné rôzne vyjadrenia certifikovaných organizácií, čo podnikateľov finančne zaťaží.