Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zmeny v Zákonníku práce pri dohodách grafikov či dizajnérov nebudú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Parlament odmietol novelu Zákonníka práce z dielne SaS.

Bratislava 25. mája (TASR) - Uzatváranie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nebude naďalej možné aj pri činnostiach, ktoré sú predmetom ochrany podľa autorského zákona. Parlament odmietol novelu Zákonníka práce z dielne SaS.

Dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sú dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti a dohoda o brigádnickej práci študentov. "Zákonník práce bez akéhokoľvek vecného opodstatnenia zakazuje uzatvárať takéto dohody na činnosti, ktoré sú predmetom ochrany podľa autorského zákona," vysvetlili poslanci.

Ide o činnosti ako grafické, dizajnérske a návrhárske práce, fotografovanie, práce s textom alebo programovanie. Tento typ prác môže autor vykonávať na základe externého vzťahu vo forme zmluvy o dielo, ale aj na základe pracovnej zmluvy ako svoju pracovnú náplň.

Autorský zákon nebráni tomu, aby sa takéto práce vykonávali aj na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, dokonca to nepriamo predpokladá, keď ustanovuje, že zamestnanecké dielo je dielo vytvorené autorom na splnenie povinností vyplývajúcich mu z pracovnoprávneho vzťahu alebo z obdobného pracovného vzťahu. Zákonník práce to však výslovne zakazuje.

Tento zákaz nemá podľa poslancov SaS žiadnu logiku, preto navrhovali zmeny. "Neexistuje žiadny vecný dôvod, prečo autori môžu vykonávať svoju činnosť ako zamestnanci na základe pracovnej zmluvy u zamestnávateľa aj ako dodávatelia na základe zmluvy o dielo, ale nemôžu rovnakú činnosť realizovať na základe dohôd o vykonaní práce, o pracovnej činnosti alebo o brigádnickej práci študentov, ktoré sú voľnejšou obdobou zamestnaneckého pracovného vzťahu," tvrdia poslanci SaS.