Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Zmeny v Zákonníku práce vraj ohrozujú aj seriózne pracovné agentúry

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Myslí si to Pavol Strapáč z medzinárodnej personálnej spoločnosti Adecco, podľa ktorého právna úprava z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Novela Zákonníka práce zlikviduje nielen neseriózne agentúry dočasného zamestnávania, ale aj tie seriózne a bude mať negatívny vplyv na zamestnanosť na Slovensku. Myslí si to Pavol Strapáč z medzinárodnej personálnej spoločnosti Adecco, podľa ktorého právna úprava z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, čakajúca na schválenie v parlamente, zamedzuje podstate agentúrneho zamestnávania.

Agentúry dočasného zamestnávania sa pritom podľa neho nebránia vytvoreniu transparentných pravidiel na slovenskom trhu práce. "Je potrebné si však uvedomiť už pri ich nastavovaní, čo je podstatou podnikania samotných agentúr, a tým je poskytnúť užívateľskému zamestnávateľovi flexibilitu a možnosť elasticky reagovať na potreby trhu," zdôraznil Strapáč.

Hoci uznáva, že rezort práce sa snaží urobiť poriadok v tejto oblasti na trhu práce, novelou podľa neho likviduje aj seriózne agentúry, ktoré majú dlhoročnú históriu na Slovensku i v západnej Európe. Zároveň je presvedčený, že retroaktívne pasáže spôsobia veľké problémy najväčším zamestnávateľom v SR, ako sú automobilky a ich subdodávatelia, ktorí agentúrne zamestnávanie využívajú práve z dôvodu flexibilnej reakcie na potreby trhu.

"Finančné kompenzácie, ktoré zavádza novela, nebudú znamenať vyššie ohodnotenie zamestnancov, ale zvýšenie nákladov pre zamestnávateľov, ktoré sa odzrkadlí na nižšej zamestnanosti, a to je nepopierateľný fakt, ktorému nakoniec bude opäť čeliť ministerstvo práce," domnieva sa Strapáč.

Rezort práce chce legislatívnymi zmenami zabrániť zneužívaniu agentúrneho zamestnávania, ktoré je dnes podľa neho veľmi rozšírené. Novela má zabezpečiť agentúrnym zamestnancom rovnaké podmienky, ako majú interní zamestnanci. Zavádza princíp spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníkov. Po prepustení zamestnanca mu bude agentúra musieť po novom vyplatiť určitú sumu. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.