Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Zmluva EÚ o fiškálnej disciplíne prekonala ďalšiu prekážku, v Nemecku

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Kancelárka Angela Merkelová si zabezpečila podporu opozície tak, že súhlasila s presadením zavedenia dane z finančných transakcií a opatrení na podporu rastu v Európe.

Berlín 24. júna (TASR) - Vláda kancelárky Angely Merkelovej dnes oznámila, že dosiahla dohodu so 16 spolkovými krajinami Nemecka, ktorá zaručuje včasnú ratifikáciu novej zmluvy Európskej únie o dodržiavaní fiškálnej disciplíny.

Dohoda so 16 spolkovými krajinami, dosiahnutá dnes počas rozhovorov v berlínskom úrade kancelárky, dláždi cestu k hlasovaniu o tomto zákone v oboch komorách nemeckého parlamentu. Hlasovať sa má v piatok 29. júna.

Merkelovej vláda potrebuje podporu opozície a spolkových krajín, aby zhromaždila dvojtretinovú väčšinu v parlamente, nutnú na schválenie fiškálnej zmluvy EÚ. Kancelárka si zabezpečila podporu opozície tak, že súhlasila s presadením zavedenia dane z finančných transakcií a opatrení na podporu rastu v Európe.

Predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Reiner Haselhoff uviedol, že Merkelovej kabinet súhlasil, okrem iných krokov, aj s tým, že poskytne spolkovým krajinám viac peňazí na centrá starostlivosti o deti a na projekty verejnej dopravy. Haselhoff nekonkretizoval sumu peňazí.