Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zmluva na prevádzku mýta v ČR je platná, tvrdí český minister dopravy

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rakúšania podali návrh na zneplatnenie zmluvy na prevádzku mýta s konzorciom CzechToll a SkyToll. Kapsch so svojou sťažnosťou na protimonopolnom úrade neuspeje, uviedol podľa českých médií Ťok.

Praha/Viedeň 26. septembra (TASR) - Český minister dopravy Dan Ťok a Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) kritizovali novú námietku rakúskej firmy Kapsch TrafficCom proti dohode o novom prevádzkovateľovi mýta.

Rakúšania totiž podali návrh na zneplatnenie nedávno podpísanej zmluvy na prevádzku mýtneho systému s konzorciom CzechToll a SkyToll. Kapsch so svojou sťažnosťou na protimonopolnom úrade neuspeje, uviedol podľa českých médií Ťok. Argumenty, ktoré Kapsch predložil, sú podľa neho "prázdne" a "falošné".

"Pre Kapsch je základným kritériom férového a transparentného tendra jeho víťazstvo. Treba vedieť aj prehrať," napísal Ťok na Twitteri. Pre Českú televíziu povedal, že ministerstvo dopravy podpísalo s víťazným konzorciom SkyToll/CzechToll zmluvu, ktorá je platná. Vypísanie tendra bolo podľa Ťoka transparentné.

ÚOHS odmietol tvrdenia generálneho riaditeľa spoločnosti Kapsch ČR Karla Feixa, podľa ktorých úrad rozhodol na základe politickej objednávky. Postup bol v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, so správnym poriadkom a ďalšími predpismi, uviedol hovorca ÚOHS Martin Švanda.

Konzorcium SkyToll/CzechToll nechcelo postup Kapschu komentovať. "Plne sa sústredíme na prípravu nového mýtneho systému, ktorý bude oveľa lacnejší ako doterajší systém od Kapschu," uviedol hovorca spoločnosti CzechToll Miroslav Beneš.