Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ZMOS od jesene pripravuje podujatia pre samosprávy o smart riešeniach

Na archívnej snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora. Foto: TASR - Martin Baumann

Od júna 2010 urobilo ZMOS dva prieskumy na tému Smart a v súčasnosti disponuje dátami, ktoré hovoria o potrebe väčšej informovanosti o tejto agende.

Bratislava 23. júla (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) postupne rozbieha národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy, v rámci ktorého sa orientuje aj na agendu Smart. TASR o tom v pondelok informoval jeho hovorca Michal Kaliňák v reakcii na tlačovú besedu vicepremiéra pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD). Ten informoval o základných troch krokoch, ktoré podporia zavádzanie Smart Cities v SR.

V tejto oblasti má ZMOS s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu podpísané memorandum. "Od jesene tohto roka pripravujeme v rámci projektu workshopy, semináre a vzdelávacie podujatia, ktoré sa budú týkať agendy Smart," priblížil Kaliňák s tým, že projekt bude nápomocný zavedeniu takýchto riešení.

Ako príklad uviedol, že starostovia a primátori z Česka, Poľska a Maďarska budú približovať svoje smart (inteligentné - poznámka TASR) riešenia slovenským starostom, primátorom, poslancom a odborným zamestnancom úradov. "Okrem toho sa sústredíme aj na podujatia, ktoré sa budú venovať podpore medziobecnej spolupráce na báze zdieľaných služieb. Pôjdeme aj cestou vzdelávania v oblasti spoločných verejných obstarávaní a podobne," doplnil.

Od júna 2010 urobilo ZMOS dva prieskumy na tému Smart a v súčasnosti disponuje dátami, ktoré hovoria o potrebe väčšej informovanosti o tejto agende a o tom, že s ňou samosprávy spájajú modernizáciu miestnej územnej samosprávy, konštatoval.

Súčasťou projektu budú aj príklady dobrej praxe, ktoré je možné aplikovať v iných samosprávach. To všetko vytvára predpoklad na úspešnú spoluprácu, kde prekážkou nebudú blížiace sa komunálne voľby v SR na jeseň tohto roka, uzavrel Kaliňák.