Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ZMOS pri problematike odpadov nesúhlasí s argumentmi potravinárov

Ilustračné foto Foto: TASR

Potravinári tento týždeň uviedli, že chcú spravodlivý, transparentný a efektívny zákon o odpadoch, preto jeho súčasné znenie žiadajú prehodnotiť a zmeniť.

Bratislava 24. marca (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s postojmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska k zákonu o odpadoch. Potravinári tento týždeň uviedli, že chcú spravodlivý, transparentný a efektívny zákon o odpadoch, preto jeho súčasné znenie žiadajú prehodnotiť a zmeniť.

„My sme už pri schvaľovaní zákona o odpadoch deklarovali, že budeme pozorne sledovať to, ako sa zákon v praxi približuje k očakávaniam, ktoré sprevádzali jeho prijatie. Mestá a obce majú na svojich pleciach mnohé povinnosti v súvislosti s odpadovým hospodárstvom a rešpektujú dohodnutý princíp rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov," uviedol výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

Platná novela zákona o odpadoch od 1. júla 2016 zaviedla tzv. systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov. ZMOS nesúhlasí s úvahami komôr o tom, že „problémom slovenského systému je, že výrobca nemá v skutočnosti žiadny vplyv na výšku poplatkov, ktoré do systému platí“, ako tvrdia niektorí zástupcovia výrobcov. „Ak niekto kritizuje neprehľadnosť a netransparentnosť systému, mal by v prvom rade ako výrobca hľadať odpovede priamo v tých organizáciách, ktoré sám zakladá," priblížil výkonný podpredseda s tým, že organizácie zodpovednosti výrobcov sú zriaďované samotnými výrobcami a dovozcami, nikým iným.

ZMOS v tejto súvislosti ďalej konštatuje, že ceny sú stanovené zmluvnou dohodou medzi výrobcami a organizáciami zodpovednosti výrobcov. Za iluzórne považuje tiež domnienky o tom, že tento poplatok si výrobcovia nepremietli do ceny výrobku. Okrem toho pripomína, že náklady a efektivita v odpadovom hospodárstve závisia od mnohých faktorov. Jedným z nich je aj úroveň a podmienky separácie, všetky procesy nakladania s komunálnym odpadom, vrátane nakladania so zmesovým komunálnym odpadom. Teda nie výrobca ani ich organizácie, ale v konečnom dôsledku obyvatelia miest a obcí platia za výrobky aj za likvidáciu odpadov.

Naplnenie požiadavky oboch komôr, aby sa zrušil v zákone už dnes zavedený triedený zber viacvrstvového kombinovaného odpadu (tzv. tetrapacky), považuje ZMOS za ničím neodôvodnený krok späť. „Keď spotrebiteľ nebude mať možnosť tento odpad odovzdať do nádoby na to určenej, tento odpad vysoko pravdepodobne skončí na skládke vo forme zmesového komunálneho odpadu, čo nie je naším cieľom,“ konštatuje Turčány.