Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ZMOS: Náklady na klienta nad 1200 eur nepokladáme za sociálne

Foto: zmos.sk

Najväčšie problémy samosprávam spôsobila zmena, podľa ktorej majú povinnosť zabezpečiť sociálne služby aj na území inej samosprávnej jednotky.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) kritizuje výšku ekonomicky oprávnených nákladov, ktoré si každé zariadenie sociálnych služieb stanovuje individuálne.

"V prípadoch niektorých poskytovateľov sa len ťažko dá hovoriť o sociálnej službe, ak ich ekonomicky oprávnené náklady presahujú napríklad hranicu 1200 eur mesačne. Preto je potrebné definovať, čo si predstavujeme pod pojmom sociálne služby," upozornil podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

Zámerom ZMOS-u bolo a je vytvárať "pozitívny tlak na odstraňovanie nedotiahnutých veci" z reformného obdobia, na ktoré dodnes doplácajú ľudia a mnohé samosprávy. "Navrhli sme už v minulosti prijať komplexnú a systémovú novelu zákona o sociálnych službách s dôrazom na prevzatie tých pôsobností, ktoré sú v podmienkach miest a obcí plošne vykonateľné s následnými zmenami v systéme financovania sociálnych služieb z verejných zdrojov. Išlo nám o to, aby boli jasne určené pravidlá a kompetencie zodpovedných, to znamená miest, obcí, VÚC a štátu v sociálnych službách, v súlade s princípmi fiškálnej decentralizácie," informoval Turčány.

Najväčšie problémy samosprávam spôsobila zmena, podľa ktorej majú povinnosť zabezpečiť sociálne služby aj na území inej samosprávnej jednotky. ZMOS chce zmeniť filozofiu prístupu k sociálnym službám v súlade s európskymi trendmi aj podľa odporúčaní európskych inštitúcií. "Na všetkých úrovniach by sa mala podporovať prevencia vzniku a rozvoja odkázanosti. Zároveň by sa mali hľadať odpovede na otázky ako, a na akej úrovni má byť naplnený v podmienkach každej obce princíp rovnoprávnosti a naplnenia práva občana na službu," povedal podpredseda ZMOS.

Mali by sa podporovať rozvojové programy, ktorými by sa ľudia odkázaní na pomoc začlenili do normálneho života, napríklad aj komunitné centrá, terénna sociálna práca a podobne. "Služby musia byť dostupné pre všetky znevýhodnené alebo ohrozené skupiny. Pokiaľ ide o ošetrovateľské úkony poskytované v zariadeniach sociálnych služieb, tie musia byť financované zo systému zdravotného poistenia," doplnil podpredseda ZMOS.