Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ZMOS sa dnes zaoberal sa problematikou sociálnych zariadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Počet klientov sociálnych zariadení každoročne stúpa. Podľa výkonného podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho počet zariadení je tiež v ostatných rokoch vyšší ako v predchádzajúcom období.

Štrbské Pleso 12. apríla (TASR) – Situácia v oblasti sociálnych vecí s dôrazom na navrhované zmeny v zákone o sociálnych službách a ich financovanie, rovnako v službách zamestnanosti a podpory zamestnávania bola jednou z tém, ktoré počas rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na Štrbskom Plese prerokovali jej členovia. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii predseda ZMOS Michal Sýkora.

Počet klientov sociálnych zariadení každoročne stúpa. Podľa výkonného podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho počet zariadení je tiež v ostatných rokoch vyšší ako v predchádzajúcom období. Novela zákona o sociálnych službách má byť podľa neho dokončená do konca mája, aby mohla ísť do medzirezortného pripomienkovania. Sociálne služby reagujú aj na demografický vývoj. "Podľa nášho názoru si to bude vyžadovať isté regulačné opatrenia nielen vo financovaní, ale aj v stanovení istých podmienok na reguláciu siete. Táto diskusia bude veľmi silná, pretože počet zariadení a poskytovateľov sociálnych služieb bude v mnohých prípadoch objektívne reagovať na potreby ľudí," poznamenal Turčány. Na druhej strane podľa jeho slov sa ZMOS bude snažiť, aby bol tento prvok regulovaný.

Sociálne služby sú podľa podpredsedu ZMOS Štefana Bieľaka jednou z jeho dominantných tém. "Nevieme povedať, koľko ľudí bude potrebovať túto službu o hodinu, koľko ľudí ju bude potrebovať o pár týždňov. To sa veľmi ťažko predvída. Budeme musieť hľadať cestu, aby sme pomenovali tieto potreby," podotkol Turčány. ZMOS podľa jeho slov cíti isté tlaky zo strany poskytovateľov, aby účelovo financovalo ich ekonomické náklady. "Do tohto procesu nevieme vstúpiť. Tento model financovania je pre nás ťažko predvídateľný," povedal.

Ako uviedol Turčány, počas zasadnutia Rady ZMOS jej členovia hovorili aj o tom, akým spôsobom by mali zvýšiť odmeňovanie zamestnancov v sociálnych službách. "Budeme hľadať opatrenia, ktoré by k tomu mali prispieť. Napríklad, aby časť ošetrovateľských úkonov bola preplácaná z verejného zdravotného poistenia, pretože zamestnanci v sociálnych zariadeniach robia tieto úkony tak isto, ako ich robia napríklad v nemocniciach," podotkol. Podľa Bieľaka je systém financovania sociálnych služieb z troch zdrojov, a to zo štátu, zo zdrojov miest a obcí a zo strany klientov. "Štát každoročne navyšuje zdroje, ale sú nepostačujúce. Ročne pribudne 3500 miest, ktoré štát musí dofinancovať. Musíme nastaviť celý model sociálnych služieb," povedal Bieľak.

K aktuálnej situácii v oblasti zdravotníctva vystúpil na rokovaní Rady ZMOS aj minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker, ktorý predstavil zámery rezortu zdravotníctva z hľadiska dosahu na obyvateľov miest a obcí. "Zaujímala nás pozícia ministerstva v súvislosti s pripravovanými integrovanými centrami zdravotnej starostlivosti, ktoré cez IROP by mali byť realizované, a záujem miest a obcí. Zaujímal nás aj názor ministerstva zdravotníctva na povinné financovanie ošetrovateľských úkonov v sociálnych zariadeniach, kde sa spolu s ministerstvom práce bude hľadať cesta, aby sa pomohlo sociálnym zariadeniam," uviedol Turčány.

ZMOS sa zaoberal aj problematikou pohotovostí a lekárskou službou prvej pomoci. "Otvorili sme aj otázku nedostatku lekárov prvého kontaktu, ktorá sa týka najmä okrajových miest, kde je málo lekárov, respektíve viacero lekárov s vysokým vekom," uzavrel Bieľak.