Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ZMOS: Zvýšenie limitu pri EKS je pozitívne, rozviaže ruky

Na snímke nový predseda ZMOS Michal Sýkora. Foto: TASR/Michal Svítok

Zvýšenie limitu na 5000 eur dnes presadil cez pozmeňujúci návrh Ľubomír Petrák (Smer-SD).

Bratislava 3. júla (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pozitívne hodnotí rozhodnutie NR SR zvýšiť spodný limit povinnosti obstarávať cez Elektronické trhovisko z 1000 na 5000 eur hodnoty obstarávaného tovaru či služby. V stanovisku k dnes schválenej novele zákona o verejnom obstarávaní to uviedol šéf ZMOS-u Michal Sýkora.

"Touto novelou je naplnená dlhodobá požiadavka miest a obcí, ale aj požiadavka regionálnych snemov a jedna z priorít nedávneho snemu. Pre samosprávy zostáva povinnosť dodržiavať zákon o verejnom obstarávaní, avšak v objeme do 5000 eur budú postupovať režimom podlimitných zákaziek. Samosprávam tým odpadne časť administratívy," uviedol Sýkora.



Schválená novela podľa jeho slov rozviaže ruky, zvýši operatívnosť, zachováva transparentnosť, a to pri dodržaní všetkých platných povinností verejného obstarávania. "Táto úprava zákona o verejnom obstarávaní prispeje aj k podpore miestnej a regionálnej zamestnanosti," dodal Sýkora.

Zvýšenie limitu na 5000 eur dnes presadil cez pozmeňujúci návrh Ľubomír Petrák (Smer-SD). Obce, mestá, vyššie územné celky, nemocnice či univerzity tak budú mať od septembra povinnosť nakupovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS), až keď pôjde o zákazku od 5000 eur vyššie. V súčasnosti stanovená hranica 1000 eur bude naďalej platiť pre štát. Zvýšenie limitu sa netýka potravín, kde je limit až 40.000 eur.