Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Znášik: Správcovské spoločnosti spravujú vo fondoch 8,5 mld. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Pokiaľ ide o štruktúru samotných investícií, slovenský investor už dávno nie je taký konzervatívny ako kedysi.

Žilina 9. novembra (TASR) – Po dvoch desaťročiach fungovania Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) dosiahol objem investovaných finančných prostriedkov v podielových fondoch jej členov 8,5 miliardy eur. Pri príležitosti 16. ročníka odbornej konferencie Kolektívne investovanie na Slovensku, ktorá v piatok vrcholí v Žiline, to pre TASR povedal výkonný riaditeľ SASS Ivan Znášik.

"Z hľadiska objemu finančných prostriedkov, ktoré z disponibilných zdrojov posúva obyvateľstvo na Slovensku do podielových fondov, sme zhruba v rovnakej skupine bývalých postkomunistických štátov, kde tieto objemy percentuálne sú relatívne stále nízke oproti západnej Európe. Na druhej strane je tým pádom omnoho väčší priestor na ďalší rast," doplnil Znášik.

Podotkol, že pokiaľ ide o štruktúru samotných investícií, slovenský investor už dávno nie je taký konzervatívny ako kedysi. "To znamená, že štruktúra investícií v západnej Európe celkovo a u nás na Slovensku je veľmi obdobná," uviedol výkonný riaditeľ SASS.

Slovenskí investori podľa neho vyhľadávajú "rukolapné" investície, ako sú napríklad nehnuteľnosti. "Čo sa týka cenných papierov, ktorými sú okrem iného aj podielové fondy, je tam určite ešte veľký priestor na zmenu v správaní sa investorov. Už len vzhľadom na to, že možnosti zisku sú po čase jednoznačne preukázané počas dvadsaťročnej doby. A jedna z tém konferencie bola aj pravidelné investovanie do podielových fondov, ktoré je jednoznačne z hľadiska výnosnosti najrozumnejším spôsobom investovania. Čiže pravidelne, pokojne aj v menších čiastkach a hlavne dlhodobo. Vtedy sa dosahujú najlepšie a najistejšie výsledky," dodal Znášik.

Na konferencii Kolektívne investovanie na Slovensku sa podľa neho pravidelne schádza komunita, ktorá pracuje v oblasti správcovských spoločností, bánk, regulátorov z Národnej banky Slovenska, z ministerstva financií. "Program sa snažíme vyvažovať tak, že okrem legislatívy, podľa ktorej funguje kolektívne investovanie a ktorá sa veľmi často mení, diskutujeme aj o hlavných trendoch v kolektívnom investovaní. Potom o trendoch v nových technológiách a všeobecne o tom, akým spôsobom lepšie manažovať a predávať naše produkty," uzavrel výkonný riaditeľ SASS.