Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zníženie gréckeho dlhu nie je pre Nemecko momentálne témou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Petros Giannakouris

Čo sa týka samotnej pomoci, hovorca ministra financií Jäger trvá na tom, že Grécko ju môže z európskeho záchranného fondu očakávať len vtedy, ak prijme stanovené podmienky.

Berlín 6. júla (TASR) - Otázku zníženia vysokého gréckeho dlhu nemecké ministerstvo financií v súčasnosti nerieši. Ako povedal hovorca ministerstva financií Martin Jäger, "naša pozícia je dobre známa...zníženie dlhu nie je pre nás témou". Dodal, že neexistuje žiadny dôvod na reštrukturalizáciu dlhu, vzhľadom na to, že v súvislosti s finančnou pomocou Grécko ešte stále nepredložilo nové návrhy. Informovala o tom agentúra AP.



Otázka zníženia dlhu sa dostala do pozornosti minulý týždeň, keď Medzinárodný menový fond (MMF) zverejnil analýzu, podľa ktorej bude Grécko potrebovať odpísanie časti dlhu, ak sa má udržať nad vodou. V tejto súvislosti Jäger uviedol, že pre udržateľnú budúcnosť Grécka je podľa Európy lepšia kombinácia hospodárskych reforiem a finančnej pomoci. Zároveň dodal, že tento model v krajine fungoval až do konca minulého roka. Preto nie je nutné ho meniť, už aj vzhľadom na úspech, ktorý zaznamenal v iných krajinách čerpajúcich finančnú pomoc.

Čo sa týka samotnej pomoci, Jäger trvá na tom, že Grécko ju môže z európskeho záchranného fondu očakávať len vtedy, ak prijme stanovené podmienky. Upozornil, že Európsky mechanizmus pre stabilitu je postavený na takýchto pravidlách. Tie stanovujú, že s každou pomocou idú ruka v ruke aj podmienky, ktoré je potrebné plniť. "Jednoducho, z právneho hľadiska nie je možné tieto princípy ignorovať, dodal Jäger".