Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Zníženie ratingu Španielska oslabilo euro len krátkodobo

Foto: TASR/AP

Odborníci nevedia úplne presne, čo spôsobilo zotavenie eura. Poukazujú na dobrú náladu na akciových trhoch, ktorú podporili robustné výsledky firiem.

Frankfurt nad Mohanom 27. apríla (TASR) - Zníženie ratingu Španielska malo len krátkodobý negatívny vplyv na spoločnú európsku menu.

Predpoludním síce jej kurz oslabil takmer o 1 cent až na 1,3160 USD/EUR, ale od poludnia opäť rástol a vyskočil až na 1,3270 USD/EUR, čo je najviac od začiatku apríla. Euro neskôr mierne oslabilo a podvečer sa predávalo po 1,3250 USD. Európska centrála banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3229 (vo štvrtok: 1,3215) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7559 (0,7567) eura.

Odborníci nevedia úplne presne, čo spôsobilo zotavenie eura. Poukazujú na dobrú náladu na akciových trhoch, ktorú podporili robustné výsledky firiem. Okrem toho si myslia, že spoločnú menu mohla podporiť aj správa o raste amerického hrubého domáceho produktu (HDP), ktorá mierne sklamala trhy.

Tempo rastu najväčšej svetovej ekonomiky sa v 1. kvartáli spomalilo na 2,2 % z 3 % v poslednom štvrťroku 2011, pričom analytici počítali so spomalením len na 2,5 %. Ekonómovia však vzhľadom na štruktúru rastu hodnotia údaje pozitívne.