Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tesla tento mesiac oznámila, že jej globálne dodávky vozidiel v 1. štvrťroku klesli, prvýkrát za takmer štyri roky.

Šanghaj 16. apríla (TASR) - Globálne znižovanie počtu pracovných miest u amerického výrobcu elektromobilov Tesla, sa dotkne aj Číny, najväčšieho trhu automobilky po USA. A zasiahne zamestnancov rôznych tímov vrátane predaja. Uviedli to dva zdroje oboznámené s touto záležitosťou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Generálny riaditeľ Tesly Elon Musk v pondelok (15. 4.) zamestnancom v internej správe oznámil, že spoločnosť prepustí viac ako 10 % globálnej pracovnej sily, pretože zápasí s klesajúcim predajom a čoraz tvrdšou cenovou vojnou na trhu elektrických vozidiel.

Dva zdroje, ktoré nechceli byť menované, uviedli, že niektorí zamestnanci čínskeho predajného tímu Tesly už boli informovaní o prepúšťaní. Podľa jedného zo zdrojov viac ako 10 % z nich prišlo o prácu. Druhý zdroj dodal, že zasiahnuté sú aj ďalšie tímy v Číne.

Najväčšia továreň spoločnosti Tesla na svete je v čínskom Šanghaji.

Prepúšťanie prichádza v čase, keď Tesla čelí rastúcej konkurencii v Číne. Na najväčšom automobilovom trhu na svete zúri tvrdá cenová vojna s miestnymi konkurentmi, ktorí rýchlo uvádzajú nové modely.

Globálne škrty sú znakom tlakov na náklady, keďže Tesla investuje do nových modelov a umelej inteligencie, uviedli v pondelok analytici Gartner a Hargreaves Lansdown.

Tesla tento mesiac oznámila, že jej globálne dodávky vozidiel v 1. štvrťroku klesli, prvýkrát za takmer štyri roky.