Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

ZOCR: Importéri liehovín sa chcú stretnúť s ministrom Ľ. Jahnátkom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Zákaz dovozu a predaja českého alkoholu platí na Slovensku od 18. septembra. Podľa Jahnátka bude zákaz platiť dovtedy, kým sa neskončí prohibícia v susednom Česku.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Zástupcovia Sekcie importérov liehovín Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR považujú zákaz dovozu a predaja českého alkoholu nad 20 % na Slovensku za neprimerané riešenie situácie, ktorá vznikla v súvislosti s metanolovou kauzou v Česku. Žiadajú preto o stretnutie ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) a riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša.

Diskutovať chcú aj prípadných ďalších krokoch a opatreniach zo strany príslušných štátnych orgánov, akými by mohli byť napríklad stiahnutie liehovín vyrobených a dovezených z ČR z trhu a ich následné vrátenie do ČR i vykonanie analýz na náklady importérov týchto liehovín.

"V tejto súvislosti by sme chceli zdôrazniť, že liehoviny tradičných zahraničných výrobcov, vrátane českých, sú vyrábané v zmysle tých najprísnejších noriem kvality, zdravotnej nezávadnosti a potravinovej bezpečnosti, ktorých dodržiavanie vedia kedykoľvek v plnej miere preukázať," uviedol prezident zväzu Pavol Konštiak. Dodal, že všetky spoločnosti zastúpené v Sekcii importérov liehovín ZOCR SR vykonávajú podnikateľskú činnosť na Slovensku už mnoho rokov, pričom si plnia odvodovú povinnosť voči štátu v plnej miere a v zákonom stanovených lehotách, sú daňovo spoľahlivé a osoby, ktoré sú členmi riadiacich a kontrolných orgánov týchto spoločností, sú trestne bezúhonné.

Zákaz dovozu a predaja českého alkoholu platí na Slovensku od 18. septembra. Podľa Jahnátka bude zákaz platiť dovtedy, kým sa neskončí prohibícia v susednom Česku. Otrave metanolom tam podľahlo už 25 ľudí, ďalší sú v nemocnici.