Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kvalita z našich regiónov potrebuje aj oficiálnu podporu rezortov

Foto: TASR/František Iván

Obchodné reťazce považujú program za úžasný projekt, na ktorí ľudia priaznivo reagujú.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Program Kvalita z našich regiónov je podľa slov prezidenta Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavla Konštiaka "úžasný projekt", pre ktorý je však potrebné, aby získal podporu oficiálnych inštitúcií ako Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR či Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

"My všetci musíme presadzovať predaj slovenských výrobkov, pretože vieme, že ich predajom sa zlepšuje ekonomika a znižuje sa nezamestnanosť. Tým pádom všetci pomáhame jeden druhému," vysvetlil Konštiak význam projektu, ktorý tento rok pokračuje už svojim 2. ročníkom.

"Projekt Kvalita z našich regiónov sme sa rozhodli podporiť, pretože svojim spôsobom je na Slovensku jedinečný – je to edukatívny projekt. Keď chceme, aby ľudia nakupovali slovenské výrobky, tak im musíme vysvetliť, prečo je pre nich dôležité, aby slovenské výrobky nakupovali. Sú to najmä aspekty zamestnanosti, podpory vlastného regiónu," poznamenal Gabriel Točka z oddelenia vonkajších vzťahov spoločnosti Tesco Stores.

"Vynikajúca spolupráca s partnermi. Podľa prieskumov zákazníckej mienky vieme, že ľudia na projekt reagujú. Chceme touto cestou pokračovať. Je to však beh na dlhú trať, " zhodnotil Točka uplynulý – prvý ročník projektu Kvalita z našich regiónov.

"U firiem, ktoré sa v projekte zúčastnili so svojimi výrobkami, sme zaznamenali vysoký nárast predaja výrobkov označených logom Kvalita z našich regiónov. Podiel ostatných slovenských výrobkov nám v rámci tejto kampane taktiež vzrástol," informoval operatívny riaditeľ spoločnosti Billa Jiří Králiček. V obchodoch tohto reťazca sa podiel slovenských výrobkov v závislosti od sezóny pohybuje medzi 55 % až 60 %.

Billa podľa jeho slov zo slovenských zdrojov pri predaji pokrýva v plnej výške napríklad potrebu zemiakov a cibule. "Snažíme sa odoberať aj čo najviac slovenského mäsa. Kapacity v SR však nie sú také veľké, aby pokryli našu celkovú potrebu. Od 2. ročníka programu Kvalita z našich regiónov očakávame ďalší rast predaja slovenských výrobkov, pretože sa projektu zúčastní viac partnerov – výrobcov," dodal Králiček.