Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Zväz obchodu odmieta tvrdenie potravinárov, že obchodníci sú predátori

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa ÚPS úbytok domácich výrobných kapacít sa z dlhodobého časového horizontu podpíše pod rast cien potravín. Postupným likvidovaním domácich firiem sa zužuje ponuka tovarov a utlmuje konkurencia.

Bratislava 23. februára (TASR) - Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR kategoricky odmieta univerzálne označovanie obchodníkov ako "predátorov, nositeľov neférových a špekulatívnych praktík", tak ako to bolo formulované v tohtotýždňovom vyhlásení Únie potravinárov Slovenska (ÚPS). Uviedla to pre TASR generálna sekretárka ZOCR Ľubica Schulczová v reakcii na pondelkové (20.2.) vyhlásenie ÚPS k aktuálnej situácii v potravinárskom priemysle na Slovensku.

Podľa ÚPS úbytok domácich výrobných kapacít sa z dlhodobého časového horizontu podpíše pod rast cien potravín v SR. Postupným likvidovaním domácich firiem sa zužuje ponuka tovarov a utlmujú prirodzené konkurenčné tlaky. Tradiční slovenskí výrobcovia sú čoraz viac konfrontovaní neférovými, špekulatívnymi a predátorskými obchodnými praktikami. Dôkazom toho je napríklad dvojitá kvalita potravín či dokonca snahy o dodávky lacných, neoverených a zdraviu škodlivých výrobkov zo zahraničia.

Slovenskí obchodníci podľa Schulczovej majú s prevažnou väčšinou svojich dodávateľov na Slovensku dobré a korektné partnerské vzťahy. "Dokazuje to aj najvyšší podiel slovenských potravinárskych výrobkov v domácich predajniach, uprednostňovanie kvalitných značkových a regionálnych výrobkov a rýchle reakcie na inovácie v domácej výrobe," poznamenala.

Slovenskí obchodníci, členovia ZOCR SR, podľa generálnej sekretárky podporujú snahu poľnohospodárov, aby sa vyriešili otázky primeranej miery dotácií pre prvovýrobu, aby sa zvýšila domáca rastlinná a živočíšna produkcia a jej konkurencieschopnosť s cieľom rastu zamestnanosti na vidieku a zlepšenia celkovej situácie v agrárnom sektore na Slovensku.

Terajší stav v odvetviach poľnohospodárstva a potravinárskej výroby má podľa nej za následok, že nie sú schopné účinne konkurovať podstatne lacnejším dodávkam potravín z iných krajín. "Obchodníci združení v ZOCR SR chápu problémy v agropotravinárskom sektore a sú pripravení spolupracovať na ich riešení v úzkej koordinácii so štátnymi orgánmi a ďalšími zainteresovanými stranami," dodala Schulczová.