Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slovenskí obchodníci majú s väčšinou dodávateľov korektné vzťahy

Foto: TASR/František Iván

Uviedla to generálna sekretárka Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Ľubica Schulczová na tému vyváženosti obchodných vzťahov medzi dodávateľmi a obchodom v SR.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Slovenskí obchodníci majú s drvivou väčšinou svojich dodávateľov na celoslovenskej, či regionálnej úrovni veľmi dobré a korektné vzťahy. Uviedla to pre TASR generálna sekretárka Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Ľubica Schulczová na tému vyváženosti, respektíve nevyváženosti obchodných vzťahov medzi dodávateľmi a obchodom v SR.

"Svedčí o tom aj dlhodobo najvyšší podiel zastúpenia slovenských potravinárskych výrobkov na pultoch domácich sietí, preferencia kvalitných značkových či regionálnych produktov a operatívne reakcie na inovácie vo výrobe," upozornila.

Ak niekde vznikajú rozdielne názory na podmienky spolupráce a  je obojstranne dobrá vôľa, dokáže podľa nej slovenský obchodník so svojím dodávateľom nájsť riešenie. Samotní dodávatelia vedia tieto pozitívne vzájomné vzťahy potvrdiť a neraz to aj verejne deklarujú. "Obe strany sú schopné vyriešiť vzájomné problémy bez regulačných zásahov, ktoré deformujú tento dvojstranný vzťah a často predstavujú zbytočnú administratívnu a legislatívnu záťaž," poznamenala.

"Je však samozrejmé, že slovenskí obchodníci nemôžu akceptovať často preferovaný princíp všeobecne výhodnejších obchodných podmienok pre iné, tzv. dominantné subjekty, ktorý vo svojom dôsledku často dlhodobo negatívne zaťažuje tak dodávateľa, ako aj ostatných odberateľov. Výhodné podmienky pre tieto subjekty znamenajú často takú ekonomickú záťaž pre výrobcu, ktorá ide na úkor jeho rozvoja, respektíve jeho samotnej existencie, pričom majú negatívny vplyv a znižujú konkurenčnú schopnosť ostatných odberateľov. Takéto praktiky na našom trhu neustále pretrvávajú," doplnila.

Na druhej strane, slovenskí obchodníci podľa Schulczovej jednoznačne podporujú snahu poľnohospodárskej prvovýroby (farmárov), aby sa systémovo a plošne, porovnateľne so zahraničím, vyriešili otázky adekvátnej miery finančných dotácií pre prvovýrobu, aby sa zvýšila domáca rastlinná a živočíšna výroba, jej konkurencieschopnosť a aby sa zvýšila zamestnanosť na vidieku a zlepšil sa tak agrárny obraz Slovenska.

"Takýto vývoj v odvetví poľnohospodárskej a potravinárskej výroby v posledných rokoch má za následok, že nie je schopná účinne čeliť podstatne lacnejším dodávkam potravín z EÚ, respektíve dovozu z tretích krajín," dodala generálna sekretárka ZOCR SR.