Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V rozpočte súdnictva sú najdôležitejšie platy súdnych zamestnancov

Na ilustračnej snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) prijal v Prezidentskom paláci v Bratislave predstaviteľov občianskeho združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Na snímke zástupcovia združenia Katarína Javorčíková (uprostred) a Marián Trenčan (vpravo). Foto: TASR/Michal Svítok

Uviedla to prezidentka združenia Katarína Javorčíková, podľa nej sú dlhodobo finančne veľmi podhodnotení.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Združenie Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ (ZOJ) považuje pri tvorbe štátneho rozpočtu pre oblasť súdnictva na rok 2017 za najdôležitejšiu prioritu primerané platové ohodnotenie súdnej administratívy a zamestnancov súdov. Uviedla to prezidentka združenia Katarína Javorčíková.

Patria k dlhodobo finančne veľmi podhodnotenej kategórii štátnych zamestnancov, od práce ktorých vo výraznej miere závisí efektívnosť súdnych konaní a včasný prístup občanov k súdnej ochrane,“ zdôvodnila Javorčíková.

Za dôležité označila aj investície do sídiel viacerých súdov na Slovensku, ktoré podľa nej pracujú v úplne nevyhovujúcich a nedôstojných podmienkach. K takým súdom patrí z pohľadu Javorčíkovej aj Najvyšší súd SR.

V ZOJ považujú za nevyhnutné dosiahnuť stav, keď bude každému sudcovi pridelený jeden vyšší súdny úradník. Javorčíková upozornila, že s tým súvisí plynulosť súdneho konania a kvalita rozhodovania sudcov.

Pokiaľ ide o zvýšenie počtu sudcov a vyšších súdnych úradníkov, dôležité budú výsledky auditu, ktorý v budúcom roku urobí ministerstvo spravodlivosti na zaťaženosť okresných a krajských súdov v konkrétnych súdnych agendách. Tieto výsledky budú základom, podľa ktorého ministerstvo bude určovať počty uvedených miest,“ doplnila prezidentka ZOJ.

Rozpočet ministerstva spravodlivosti by mal byť v budúcom roku zvýšený o 40 miliónov eur (11,4 percenta) na celkových 391 miliónov eur. Prostriedky navyše budú využité na krytie reformných zámerov, úpravu platov sudcov, služobných príjmov príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, valorizáciu platov zamestnancov a investície do väzenstva. Rekonštrukcie súdnych budov sa odkladajú.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) oznámila, že nový zákon o justičnej službe, ktorý nanovo nastaví odmeňovanie zamestnancov v justícii, nebude prijatý tento rok, ale až potom, ako ministerstvo zanalyzuje situáciu v súdnictve. Platy zamestnancov justície však budú valorizované spolu s celou štátnou správou. Žitňanská prisľúbila, že justiční zamestnanci budú aj na budúci rok dostávať 30-eurový mesačný príplatok, ktorý poberajú tento rok.