Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zoštátnenie oceliarní Florange by vyšlo minimálne na miliardu eur

Na archívnej snímke z 6. augusta 2012 pohľad na závod ArcelorMittal vo franzúzskom Hayange-Florange. Foto: TASR/AP

Vyhlásil pre nedeľník Le Journal du Dimanche francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault.

Paríž 9. decembra (TASR) - Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault je presvedčený, že urobil správne rozhodnutie, keď sa dohodol s oceliarskou spoločnosťou ArcelorMittal, že vláda nezoštátni oceliarne vo Florange na severovýchode Francúzska. Urobil tak napriek tlaku odborov, aby štát zachránil tamojšie dve vysoké pece, s ktorými už ArcelorMittal v rámci oceliarní nepočíta. Informovala o tom agentúra DPA.

Ayrault sa dostal pod ostrú paľbu kritiky potom, ako 30. novembra oznámil, že sa s firmou ArcelorMittal dohodol na ponechaní oceliarní vo Florange v jej rukách. Spoločnosť za to prisľúbila nové investície a udržanie vyše 600 zamestnancov, ktorým hrozilo prepustenie. Samotné vysoké pece síce dohoda nezachránila, no zamestnancov presunie firma na iné miesta. Zamestnanci však na dohodu reagovali nahnevane a niektorí Ayraulta označili za "zradcu".

"Znárodnenie by nás stálo minimálne miliardu eur," povedal premiér pre nedeľník Le Journal du Dimanche. Ako dodal, pre vládu je to príliš vysoká suma už aj vzhľadom na to, že nikto nevie predpovedať, ako sa produkcia bude vyvíjať.